Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Ушев

Пианистката Пламена Мангова ще бъде солист на концерта на Симфониета Шумен, посветен на 65 години от рождението на маестро Станислав Ушев, дългогодишен директор на оркестъра. Със сценичната проява музикантите на сцентата отдават почит към отишлия си през 2021 г. диригент, който остава в музикалната и културната памет на Шумен и България.

В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър 1 и Симфония 1 от Бетовен. Концертът е на 6 декември от 18:35 ч. в зала "Проф. Венета Вичева".

Още чуйте от интервюто на Антоний Димов с диригента Калина Василева.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къща музей

Концерт в двора

Сред специалната атмосфера в двора на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ шуменската Симфониета е подготвила концерт, с който представя своите солисти от духовата група. Пред публиката тази вечер от 19:05 часа ще се изявят Наташа Узунова (флейта), Павел Пенев (обой), Радостин Златинов (кларинет), Михаела Добрева (фагот) и гостът Самуил Златев..

публикувано на 13.06.24 в 09:09

Светът за нас

Дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров представя в русенския музей на 13 юни изложбата „Светът за българския воин“. Експозицията събира рисунки, картинки, снимки и текстове на оригиналните им езици с превода им на български от различни западни медии за подвига на българското опълчение в Руско–турската война (1877 – 1878),..

публикувано на 13.06.24 в 08:14

"В очакване на Годо" идва в Шумен

Необичайно представяне на пиеса ще се случи тази вечер в Шумен. Младежи, които са завършили Амариканския университет в Благоевград и Нов български университет ще покажат може би най-известния текст на Бекет „В очакване на Годо“.  Той е режисиран от шуменеца Борис Делчев, който е бивш възпитаник на Центъра за подкрепа за личностното развитие –..

публикувано на 11.06.24 в 09:46

Концерт в Голямата базилика

Концерт на Голямата базилика в Плиска ще се проведе тази вечер (10.06). В него ще участват смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. В програмата са включени православни песнопения и популярна музика, на сцената ще излязат и Пролет Пенчева-сопран и Станислава..

публикувано на 10.06.24 в 11:09

Концерт в сърцето на базиликата

Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ става сцена за хоров концерт на 10 юни.  На алтернативното пространство за изкуство ще излязат смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. Организатори на събитието са Регионалният..

публикувано на 07.06.24 в 09:03

„Пожар“ на русенската сцена

Спектакъл - провокация представя трупата на Държавната опера в Русе. На 7 юни от 19:00 часа е премиерата на балетната постановка „Пожар“, чието заглавие съвсем умишлено насочва към онзи пожар от лятото на 2020 г., когато беше изпепелен покрива на операта. В края на миналата година режисьорът Пламен Бейков пише десетина кратки есета, които..

публикувано на 06.06.24 в 08:25

Клавирно чудо свири Бетовен

Шуменската публика тази вечер ще има изключителната възможност да слуша и гледа едно от чудесата на българската музикална сцена – пианиста Ивайло Василев. Той е само на 16 години и вече е носител на над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия,..

публикувано на 06.06.24 в 08:08