Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възмутени от условната присъда

Снимка: ЕЦТП

Експертите от Европейския център за транспортни политики са възмутени и в недоумение от решението на Варненския апелативен съд за условна присъда за Жечко Кюркчиев от Шумен. 

В разпространено днес до медиите писмо, те пишат: "Надяваме се, че Темида няма да остане със силно затворени очи пред очевидните факти за станалото. Защото е недостойно един съд да намира като най-главен аргумент за оправдание експертен доклад за дефицит в инфраструктурата, вместо да прецени трезво, че извършителят е бил добре запознат с мястото, както и, че е могъл абсолютно съзнателно да предприеме правилните действия и най-вече да спазва правилата за движение. 

Преди повече от година екип от експерти на Европейския център за транспортни политики извърши инспекция на т.нар. кръгово кръстовище в Шумен, на което на 28 септември 2022 година 18-годишният тогава Жечко Кюркчиев с превишена скорост помете автомобила на 22-годишната Светомира Станчева.

Инспекцията бе осъществена по молба на близките на жертвата и след нея бе изготвен доклад с конкретни факти и препоръки за нуждата от корекция в конструкцията на кръговото на бул. "Симеон Велики". Ние посочвахме нееднократно, че коригирането трябва да стане веднага. Защото мястото е опасно по принцип, не само заради конкретния тежък инцидент. Точно по същия начин настоявахме, че експертният ни доклад по никакъв начин не оправдава водача, чиито нарушения са също толкова очевидни, както и нелепия вид на т.нар. кръгово. 

Фактите са ясни: Млад и неопитен шофьор, каращ с превишена скорост мощен автомобил, неспазващ правилата за движение. В допълнение - положителна проба за наркотици. Е, допълнителен детайл е, че впоследствие пробата се оказа отрицателна, а автомобилът на извършителя мистериозно и удобно изгоря, докато бе на паркинг на МВР и по този начин голяма част от доказателствата изчезнаха. 

В крайна сметка преди дни Варненският апелативен съд постави условна присъда за Кюркчиев. Проблемите около това решение са твърде много. Като се започне от това, че фактите в доклада на ЕЦТП бяха потвърдени и от Окръжната прокуратура в Шумен и от Държавната агенция за безопасност на движението и се продължи с това, че Кюркчиев е карал със 103 км в час при ограничение от 50 км в час, а също, че е отнел предимството на автомобила на Светомира, който видно и от записите вече е бил навлязъл в т.нар. кръгово. 

"Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", каза Кюркчиев пред Окръжния съд в Шумен през юни тази година, който отсъди 3,4 години затвор при първоначален общ режим за виновника. 

Госпожи и господа от Темида, един от големите въпроси, които си задаваме в ЕЦТП, е дали ако на мястото на Светомира беше вашето дете или на ваш близък, щяхте с такава лекота да постановите условната присъда. Защото няма съмнение, че и Светомира би искала да е до семейството си, както и десетките жертви на подобни инциденти, които все още очакват адекватно правосъдие", пишат от ЕЦТП.


По публикацията работи: Катерина Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за здравни специалисти

Регионалната колегия – Шумен към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи връчи ежегодните награди на отличили се специалисти. Тържеството беше посветено на 5 май – Международен ден на акушерките, и на 12 май –  Световен ден на медицинските сестри.  Председателят на шуменската колегия Веска Райчева връчи на отличените сребърна..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Пълнят системата

Отстранена е ВиК аварията, която възникна в късния следобед на 17 май в Шумен, съобщиха за Радио Шумен от ВиК – Шумен. В момента системата се пълни с вода. Очакванията на дежурните екипи са към 18 ч. водата да потече от чешмите в централната част на града. В по-високите зони и в района около болницата се очаква подаване да има около 19 ч. Най-късно вода..

публикувано на 18.05.24 в 15:29

Атракции в музея

Археологическият музей във Велики Преслав е подготвил интересни занимания за малки и големи, с които да отбележи Европейската нощ на музеите. Предстои впечатляващо съчетание от събития, казват организаторите. От 17 ч. започва работа ателие "Преславска рисувана керамика от IX – X век". В заниманията  могат да се включат всички, които обичат историята..

публикувано на 18.05.24 в 13:51

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в Шумен днес. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от текстилни материали, дело на..

обновено на 18.05.24 в 12:35
ВиК - Шумен

Вода в Шумен – не преди обед

Най-рано след 12 ч. на обед се очаква да бъде пусната водата в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен дежурният във ВиК дружеството.  „Възстановяването на подаването ще стане бавно“, каза още дежурният, който не уточни дали по обед се надява да потече водата от чешмите, или тогава да започне пълненето на системата. Екип на ВиК оператора работи по..

публикувано на 18.05.24 в 07:55

Времето в събота

Между 10° и 13° са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 11°, атмосферното налягане е 993 хектопаскала, влажността на въздуха е 95%.  В Разград и Търговище термометрите показват 10°, 12° е температурата в Силистра, 13° е в Русе. Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни..

публикувано на 18.05.24 в 07:50

Нова авария отлага пускането на водата в Шумен

След успешно отстраняване на аварията на водопровода, за който съобщихме по-рано днес, при подаване на вода към водопроводната мрежа на Шумен се е появил технически проблем с една от помпени групи в Помпена станция 1300, съобщават от ВиК- Шумен. За отстраняване на проблема е необходимо да се извърши ремонт на авариралото съоръжение.  От ВиК-..

публикувано на 17.05.24 в 19:51