Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 милиона за благоустройство

3
Снимка: Незабравка Кирова

Държавата дава възможност на Силистренска община да реализира проекти на стойност 50 милиона лева.

Общо за общините в страната в републиканския бюджет са заложени  1,2 милиарда лева.

Планирани са ремонти на редица знакови за силистренци сгради.

В списъка с предложения, чието финансиране е сигурно, са включени преустройство и модернизиране на сградата, в която до преди години се помещаваше Драматичният театър в Силистра, както и на тази на Младежкия дом, съобщи кметът Александър Сабанов.

И двата обекта са в много лошо състояние, а там кипи живот, особено в Младежкия дом  -  там са събрани извънкласните занимания на танцови и певчески формации, театрална студия за деца и други.

Цялостен ремонт ще бъде направен и на улица в Промишлената зона, за да има достъп до предприятията там. Ще бъде завършено и изграждането на инсталацията за разделно събиране на отпадъци.

Част от средствата в размер на 6 милиона лева ще бъдат отпуснати и за рехабилитация на улична и тротоарна мрежа в града, както и за проектиране ремонти на жилищни квартали и изграждане на детски и спортни площадки. Ще се ремонтират и сградите на читалищата в съставните на Силистра населени места.

Заложени са средства за проектиране, защото от предишното ръководство няма оставен нито един готов проект, каза кметът Александър Сабанов.

Той допълни, че до март всички проекти трябва да са влезли в процедура по избор на изпълнител.

Отделно от това две многофамилни жилищни сгради са одобрени за саниране в Силистра с европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. За повишаване на енергийната им ефективност в блоковете ще бъдат инвестирани близо 3,5 млн. лв. 

В резервния списък има още 6 проекта на стойност още три милиона лева.

През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ. Местните власти ще сключат договори с одобрените блокове и могат веднага да започнат с обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца с послания на пътя

Деца от Детска градина „Радост“ и полицейски служители от РУ-Силистра проведоха съвместна акция по безопасност на движението.Това съобщават от силистренската полиция. С помощта на учителките си децата са изработили флайери във формата на есенни листа с послания за пътна безопасност. С призив да ги пазят на пътя те ги раздадоха на водачите и пътниците от..

публикувано на 27.09.24 в 13:39

Награди за първенци

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Аз обичам Тутракан", организиран от община Тутракан и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Награди получиха всички 17 участници. Най-малкият е 4-годишният възпитаник на ДГ „Полет” - Гален Тодоров, който участва в категория „Мама, татко и аз” с фотографията „Бойна..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Отново дрогиран зад волана

24-годишен е задържан, след като е установен да шофира под въздействие на дрога. Това съобщават от силистренската полиция. В малките часове на 26 септември по ул. „Шуменско шосе“ в Дулово той управлявал лек автомобил „Сеат“ и бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на..

публикувано на 26.09.24 в 14:09

Кола се обърна край пътя

48-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, съобщават от силистренската полиция. Пътният инцидент е станал на 23 септември около 08:45 часа по околовръстния път край Силистра.  Жената пътувала в лек автомобил „Опел“, шофиран от 26-годишен, който изгубил управлението и колата се преобърнала край пътя.  Пътничката получила..

публикувано на 24.09.24 в 10:39

Да пазим децата на пътя

Община Тутракан се включи в кампанията в рамките на Европейската седмица на мобилността за опазването на живота и здравето на най-малките участници в движението – децата. Заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) бе организиран открит урок в СУ „Йордан Йовков” с учениците от начален..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Живи човешки съкровища

Процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ обяви Министерството на културата. Целта на кампанията е опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения. Процедурата се извършва на 2 етапа: областен (от 19..

публикувано на 20.09.24 в 15:41

Отново пиян на пътя

Бързо производство е започнато в РУ-Дулово за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. 30-годишен водач на лек автомобил „Ауди“ бил спрян за полицейска проверка на 19 септември около 23:30 часа по ул. „Йордан Йовков“ в града. Тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила.  Отказал е да даде кръвна проба и е..

публикувано на 20.09.24 в 09:59