Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думи на годината

magi4eski

„Изкуствен интелект“, „сглобка“ и „времеубежище“ са знаковите думи и изрази за 2023 г. за България. Това е изборът на хората в станалото традиционно проучване „Думи на годината“ на платформата за грамотност „Как се пише“. В челната десетка се нареждат още „война“, „Шенген“, „демонтаж“, „ротация“, „Букър“, „евроантлантик“ и PISA.

Кампанията цели чрез езиковите нагласи да проследи общественото мнение за това кои са били най-важните теми през изминалата година. 

Словосъчетанието победител „изкуствен интелект“ събра 45 процента от гласовете в онлайн анкетата. 

„То ни свързва с глобалните тенденции. Употребата му се е повишила почти 5 пъти в сравнение с 2022 година, отбелязват организаторите на инициативата Павлина Върбанова  и Доротея Николова.


По публикацията работи: Антоний Димов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

България избира

България избира днес 50-я парламент, в страната се провеждат и избори за членове на Европейския парламент от Република България. 20 партии и 11 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите за попълване на 240 места в Народното събрание и 17 в Европарламента.  По данни на Централната избирателна комисия над 6 000 са кандидатите за народни..

публикувано на 09.06.24 в 06:12

Слънчева и гореща неделя

15 градуса е измерената в 6:00 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, влажността на въздуха е 90%. 15 градуса е температурата в Търговище, 19 градуса в Разград и Силистра, 20 градуса е в Русе.  Днес ще бъде предимно слънчево със слаб, следобед до умерен вятър от юг-югоизток.  Максималните температури ще бъдат между 31 и 36..

публикувано на 09.06.24 в 05:56

Протест за ефективни присъди

Десетки шуменци се събраха пред сградата на съда в подкрепа на националния протест, свързан с издаването на ефективни присъди на убийците на пътя. Организатори са  Фондация ,,Ангели на пътя”, а подкрепата е от семейството на Светомира Станчева, която загина в катастрофа на кръговото кръстовище, в близост до голям търговски комплекс на бул.Симеон..

публикувано на 08.06.24 в 12:50

Машините за гласуване са в Шумен

252 машини за гласуване са получени в Шумен. Те ще бъдат разпределени в избирателни секции на територията на областта, съобщиха от областната дирекция на МВР. Устройствата ще бъдат доставени и монтирани по утвърден график днес. Доставката им се осъществява с предварително наети транспортни средства под полицейска охрана. Машините ще се доставят..

публикувано на 08.06.24 в 11:30

Безплатно чипиране на кучета

Четири ветеринарни клиники се включват в инициативата на Община Разград за поставяне на безплатни чипове и регистрация на домашни кучета, съобщават от местната администрация. Вече са предоставени на ветеринарите чипове и от понеделник, 10 юни, в техните обекти ще може да се извършва чипиране, като собствениците на домашни животни ще трябва да..

публикувано на 08.06.24 в 09:35

Сериозна охрана по изборите

Над 400 служители от структурните звена на МВР, изпълняващи задачи на територията на област Шумен ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагиране на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност преди началото на вота и до края на изборния ден на 9 юни. Това съобщават от областната дирекзция на МВР. Ще..

публикувано на 08.06.24 в 07:19

Слънчево и горещо

И днес ще е предимно слънчево и почти тихо. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 29° и 34°, по крайбрежието 25°-30°, за Шумен около 32°. Прогнозата е на дежурния синоптик Любомир Маджаров от НИМХ-Варна.

публикувано на 08.06.24 в 07:09