Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бариера в община Русе

Община Русе
Снимка: Радио Шумен

Лист с ново ограничаване на достъпа на журналисти до сградата на общинската администрация в Русе предизвика недоволството на гилдията в града. Докъде стигат правомощията на който и да е отдел за връзки с обществеността?

"Всеки журналист, който прекрачи произволен вход на общината, се пита кой е, защо идва и се звъни на 745, преди да се пусне да влезе!

Ако на 745 не вдига никой, моля да се звъни индивидуално на Иван, Биляна или Пепи. Само след установяване на контакт с някой от ПР отдел, журналистът се пуска. Не се позволява също заснемане на репортажи пред/във фоайетата без знанието на ПР отдела".

Това е новото разпореждане, с което общинската администрация в Русе не просто барикадира сградата, а и изисква отговори на екзистенциални въпроси от журналистите.

Първите колеги се опариха още днес. Като оператора на "Русе медия" Емил Димитров.

"Казаха ми, че има вече заповед да не се допускат вътре журналисти. Не ми показа заповедта. Казах, че отивам на сесия. Започнаха да звънят телефони, никой не им вдига, не могат да се свържат по указанията. Накрая ми каза, че поне е опитал да спази заповедта и ме пусна да вляза. Лично обаче ми обясни, че не могат да ме пуснат на сесията, защото съм журналист и има нова заповед".

Понеже колегата Димитров знаел кой е и какво търси в общинската сграда, пък и от охраната направили опит да се свържат с "могъщия" ПР отдел, все пак влязъл, за да снима с камерата си заседанието на съветниците. 

По подобен начин се развила ситуацията с други представители на медиите. Румен Николаев от акцент.бг коментира:

"Аз съм изумен. От 30 години съм журналист и за първи път ми се случва някой да ми ограничава по толкова елементарен начин правото да вляза в институция, където имам служебни ангажименти!. Защо се случва? Можете да питате ръководителя на Пресцентъра на Община Русе - Иман Стефанов се казва". 

В мига, в който стана публично известно това ограничение за журналисти, общински съветници също реагираха

"Общината е на нас, гражданите, не на кмета и на общинската администрация. Журналистите са посредници между местната и държавната власт и гражданите. Какво значи да забраниш достъпа до Общината на журналисти? Това е абсурд!", каза Алисе Муртезова от ГЕРБ.

Владо Владов от ВМРО коментира:

"Това противоречи на прозрачната стъклена Община".

Ръководителят на ПР отдела Иван Стефанов не пожела да говори пред микрофон, но написа обяснение. Според него разпореждането било за "вътрешно ползване" и "превантивна мярка" срещу граждани, които се представяли за журналисти

Звучи абсурдно, но каквото и да си помислиш за оправдание на случката, ще е нелепо. Още повече, че в същата сграда се намират редица държавни служби и Областната управа, за която такава заповед все още не е въведена, но пък имаше една областна управителка по царско време, която постави камери и електронна блокировка на целия етаж. Не записа името си в историята с добро, но това няма значение.

Става ясно, че журналистическите карти не важат за кметската сграда. Всеки разговор с когото и да е от администрацията, трябва да се съгласува с ПР отдела. Той определя може или не може да влезеш, темата, събеседника - всичко. 

Интересното в случая е, че нито секретарят на общината Димитър Генков, нито кметът Пенчо Милков са били уведомени за този нов пропускателен режим за журналисти в Русе.

А нали по закон всички държавни органи, дори полицията, са длъжни да оказват съдействие на журналистите при извършването на тяхната дейност. Това, че министерства, кметства, дори парламентът ограничават журналистите, е симптом за болест. Обществена, опасна болест, която без реакция ще превземе най-ценното - свободата ни. Управниците така и не разбраха, че журналистите сме лошите кучета на демокрацията, че без нас утре други ще се самозабравят. 

Иначе прозрачното управление е един от поводите за гордост на кмета и екипа му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха 10 000 фалшиви играчки

Над 10 000 плюшени играчки, имитиращи известни герои от анимационни филми, са задържани от русенски митничари. Стоката е открита при проверка на товарен автомобил, който според представените документи превозва карго товар от Гърция за Чехия.  Играчките са иззети, предстои да бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки. През..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Нов зелен парк в Русе

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“ №121. Паркът ще бъде построен за 36 месеца в партньорство между общините Русе и Гюргево. Стойността на проекта е близо 1 млн. и 800 хил. лв.  от които 80% от Европейския фонд за регионално..

публикувано на 16.05.24 в 08:54

Пет бременни вече са имунизирани

Бременни жени от Русенско вече започнаха да се имунизират срещу коклюш, съобщават от областната администрация в Русе.  В региона е разкрит един временен имунизационен пункт и той се намира в Университетска болница „Медика-Русе“. Пунктът работи всеки ден от 13:00 до 17:00 часа с предварително записване.  В първите два дни от кампанията са..

публикувано на 15.05.24 в 06:40

Черен дим стресна Русе

Черен дим в района на Топлофикация - Русе стресна жителите на града днес, информира БНТ. Пожар е станал на фирмена площадка за съхранение на химикали, която не е на територията на топлопреносното дружество. Предполага се, че огънят е тръгнал по време на преливане на разредител от един пластмасов ББ куб в друг. На място са изпратени екипи на Спешна..

публикувано на 14.05.24 в 11:52

Пръскат срещу комари

Обработка срещу комари ще има в Русенско. Тази вечер след 19:30 ч. ще е пръскането в Сливо поле, а утре вечер – в Бабово и Бръшлен.  Третиране в Ряхово вече е направено, нова обработка се планира и за 22 май.  Институциите работят над възможностите за синхронизирани пръскания в България и Румъния. В северната ни съседка наземното третиране срещу..

публикувано на 14.05.24 в 09:18

Бъдещето на общественото здраве

Европейската седмица на общественото здраве започва от днес. Инициативата има за цел да повиши осъзнаването и да разшири съществуващите идеи по отношение на пет специфични общественоздравни теми в съответствие с водещите Европейски организации. Да способства за изграждане на доверие и иновативни подходи за сътрудничество между всички..

публикувано на 13.05.24 в 13:16
Ремонти на Дунав мост, юни 2022 г.

Ремонт на Дунав мост

От днес до края на месец май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. За извършването му ще бъде ограничено преминаването в 20-метров участък в лентата в посока Гюргево.  Движението ще бъде пропускано поетапно в двете посоки в..

публикувано на 13.05.24 в 11:21