Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капани на 14 февруари

Снимка: БГНЕС

Предупреждения към гражданите отправят от полицията в Шумен във връзка с празниците на 14 февруари.

Областната дирекция на МВР напомня на всички, които празнуват Свети Трифон Зарезан, да не се изкушават да сядат зад волана, ако са употребили алкохол. Екипи на полицията ще извършват проверки в областта с цел недопускане на пияни и шофьори, които управляват след употреба на наркотични вещества и техни аналози и създаване на предпоставки за пътни инциденти.

На онези, които са решили да празнуват Деня на влюбените, полицията напомня, че днес е идеалният повод измамниците в социалните мрежи да се опитат да ви „хванат“ в своите капани.  

От полицията посочват кои са начините за измама.  Ако сте се запознали с мъж в социалните мрежи, който ви се представя за военен лекар, доброволец в световна организация, военен на мисия, полицай или агент, е твърде вероятно да ви предложи да си прехвърлите кореспонденцията в мобилно приложение, в което можете да провеждате безплатни видео и аудио разговори. Обичайно след това идват предложенията за връзка, с цел брак. Следват и т.нар. пречки това да се случи. Като причина мъжете сочат, че са необходими парични суми за разрешение за кандидатстване, за логистика и одобрение на отпуск, и такси за снабдяване с различни документи, които са нужни за пребиваване в страната ни. В повечето случаи обаче кандидат - младоженците се оказват с временно блокирани банкови сметки. И идва моментът, в който молят за услуга. Искат да им бъдат преведени определени парични суми, за да могат бързо да си подготвят документите и да пристигнат в България. Обещават, че идвайки тук ще възстановят цялата парична сума. Прибягват и до други способи - пишат грамотно на български, когато провеждат разговори по телефона говорят добре, като казват, че полагат усилия, за да могат да живеят щастливо с жената, с която искат съвместно съжителство. Впечатление прави, че паричните преводи, средствата от които са чужденците да могат да пристигнат бързо в страната ни, са по сметки в български банки или чрез българска интернет система за плащане.  Казват, че това са сътрудници или  техни представители в България, което засилва усещането, че всичко е наред, обясняват още от полицията. Оттам уточняват, че обикновено след превод на исканите парични суми жените разбират, че са блокирани и в приложенията за комуникация, по телефона и че са измамени.

Практиката сочи, че зад  чуждите имена с авторитетни професии  в социалните мрежи често стоят измамници, които са от България. Не случайно разговорите се прехвърлят към мобилни приложения, а профилите се закриват. Исканите суми за превод са в долари, за да няма съмнение, че отиват към точния човек. А той често е социално слаб, неграмотен и ползван срещу малка парична сума  като титуляр сметка в банка или като получател на паричен превод.

От полицията предупреждават, че ако ви искат пари по какъвто и да е повод, трябва да сте сигурни, че става въпрос за измама.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бебета с 692 имена

Александър, Георги и Рая са най-предпочитаните имена за новородени през миналата година в Шуменска област. Това съобщиха от местния отдел „Статистически изследвания“.  Александър и Георги са кръстени по 13 момчета. Следва името Миран -12 новородени, Виктор - 11 момчета и Емир и Ара с- по 9 момчета. Сред най-избираните мъжки имена са и Никола,..

публикувано на 14.05.24 в 11:19

Сриват градския стадион

Обществена поръчка за събарянето на стадион „Панайот Волов“ обяви Община Шумен. Средствата са 537 000 без данък добавена стойност. Срещу тази сума изпълнителят трябва да разруши трибуните и лекоатлетическата писта.  От администрацията са поставили изискване при събарянето да не се използват взривни вещества. Фирмата, която спечели поръчката, ще разполага..

публикувано на 14.05.24 в 11:11

Без инциденти на изпращането

Спокойно и без нарушаване на обществения ред преминаха тържествата след изпращане на абитуриентите от училищата в Шумен. Полицейски екипи следиха за недопускане на конфликтни ситуации в района на училищата, осъществен бе и контрол на пътното движение.  Задържан е 17-годишен младеж от Шумен, който бил изведен от охранители в дискотека в следобедните..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Храм Св. Райко Шуменски

Почитаме Св. Райко Шуменски

На 14 май Православната църква почита паметта на новобългарския светия Райко Шуменски, загубил мъченически живота си за Христовата вяра. 14 май е денят, в който той е бил погубен.  Райко Шуменски е считан за небесния закрилник на Шумен. Храмов празник има днес църквата „Свети Райко Шуменски“ в квартал „Тракия“. Тя беше осветена през..

публикувано на 14.05.24 в 10:08

808 милиона за земеделие

„Близо 65 000 земеделски стопани са заявили подпомагане по първия стълб на Общата селскостопанска политика за кампания 2023 г. Директната подкрепа с бюджет над 808 млн. лева е обхванала 3,8 млн. хектара и над 1,2 млн. животни”. Това съобщи служебният заместник-министър на земеделието и храните Таня Георгиева.  Тя допълни, че бюджетът за..

публикувано на 14.05.24 в 09:06
Архив

Учим, за да помагаме

Националното студентско състезание „Учим, за да помагаме“ ще се проведе днес и утре във Филиал Шумен към Медицинския университет – Варна. Заявки за участие са подали 20 отбора от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.  Заедно със своите студенти ще присъстват и 38 преподаватели от висши училища в София, Плевен, Пловдив, Варна и Русе, както..

публикувано на 14.05.24 в 09:00
Град Шумен

Форум събира бизнес и партньори

Регионален бизнес форум ще се проведе в Шумен днес. Събитието е от 14:00 ч. в зала „Тича“ на хотел „Шумен“. Организатори са Българо-турската търговско-индустриална камара и нейни членове и партньори.  По време на форума ще бъдат представени възможностите за финансиране на бизнеса по европроекти, бизнес решения за развитие и за изграждане на..

публикувано на 14.05.24 в 08:54