Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучета мигранти

Снимка: Радио ВИДИН

Кучета мигранти засичат общинските власти в Търговище. Последният случай е от миналата година, когато собственик на четириного от съседна област го изоставя в Търговище. Това бързо е разкрито, защото кучето е с чип, а той съдържа данни за собственика. Проблемът е, че той доброволно не си е взел обратно изхвърления домашен любимец, а е потърсено съдействието на съответната общинската власт. Регистриран е и случай от Шумен. 

Всеки собственик на куче е задължен да направи специална идентификация чрез поставяне на чип и съставяне на ветеринарно-медицински паспорт. След като домашният любимец има тези документи, собственикът трябва да декларира притежанието си пред общинската администрация, да плати такса. Срокът е 3 месеца от датата на придобиване на кучето. 

Кучетата, които са кастрирани, се освобождават от такса. През 2017 г. общинската администрация е провели информационна кампания и резултатът е от 300 регистрирани до тогава домашни любимци станали 1300. А миналата година са регистрирани 2111 домашни любимци.

Какви инструменти за справяне с изхвърлянето на кучета имат в Търговище потърси Здравка Русева в интервю с еколога на местната администрация Йоана Стефанова.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издигнаха знамето на ЕС

Знамето на Европейския съюз беше тържествено издигнато пред президентската институция на официална церемония по случай Деня на Европа.  Преди церемонията държавният глава прие почетния караул на Националната гвардейска част. Сред официалните гости на церемонията бяха вицепрезидента Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев,..

публикувано на 09.05.24 в 12:04

Имунизация срещу коклюш и на бременни

Безплатна и препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени започват от днес, 9 май, Регионалните здравни инспекции в Търговище и Шумен. Дейностите са в изпълнение на заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с..

публикувано на 09.05.24 в 07:44

Честваме Деня на Европа и победата над хитлерофашизма

Деня на Европа и 79 години от победата над хитлерофашизма честваме  днес. По този повод в Североизтока са планирани множество прояви. В Шумен е организиранаУченическа лекоатлетическа щафета „Европа“. Тя ще започне от 09:45 часа от пешеходната пътека /до Руски паметник/ по южното платно на бул. Славянски. Финалът е до РБ „Стилиян..

публикувано на 09.05.24 в 07:39

Планово без ток в четвъртък

Ремонти и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за прекъсване на електрозахранването и днес, на 9 май, в населени места от Североизточна България, предупреждават от електроразпределителното дружество В Разградса област от 08:30 ч. до 16:00 ч. и днес ще бъде спрян токът в района на: с. Малък Поровец, а от..

публикувано на 09.05.24 в 07:05

Дъждовен четвъртък

Слаб дъжд вали тази сутрин в Русе. Температурите, измерени в Североизточна България в 6 ч., са: В Русе и Силистра 13 градуса, в Шумен и Търговище – 12, в Разград – 11 градуса. В Шумен атмосферното налягане е  993 хектопаскала – много по-високо от средното за месеца, а през деня слабо ще се колебае. О тносителната влажност на въздуха е 93%. Днес..

публикувано на 09.05.24 в 05:50

Три професии в ТОХ-а

Три професии ще бъдат изучавани в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ – Шумен през учебната 2024-2025 г.  Днес седмокласници от шуменски училища получиха и нформация за професиите и уменията, които ще придобият ако се обучават в учебното заведение. В Професионалната гимназия ще бъде въведена и..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Временни мерки заради коклюша

От 9 май до 31 юли се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева, информира БТА. Мерките предвиждат създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни в 27-36 гестационна..

публикувано на 08.05.24 в 16:00