Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен с рекорден бюджет

4
Снимка: Радио Шумен

Бюджетът на община Шумен беше приет с 25 гласа „за“. Против финансовите разчети гласуваха трима общински съветници, а 11 се въздържаха. Въпреки рекордния размер на бюджета от 167 милиона лева, според общински съветници предвидените средства за култура и спорт не са достатъчни. 

Независимият общински съветник Павел Павлов призова кмета да оттегли точката, с която му се увеличава заплатата с 10 процента, за следваща сесия. Предложението не беше прието. С увеличаването на заплатата на кмета на общината проф. Христо Христов се увеличават и заплатите на кметовете на села, общинските съветници и на част от администрацията.


Данаил Данчев от „Левицата“ бе съветникът с най-много въпроси и притеснения около общинския бюджет. Той попита къде са заделените през миналата година пари за ремонта на Паметника на свободата до сградата на община Шумен. Конкретен отговор не получи. Попита и какво се предвижда да бъде направено преходните 4 млн. лева за ремонт на хиподрума. 

„Сумата за изграждане на това съоръжение нарасна до 18 млн. лева“, обясни кметът проф. Христо Христов. Той допълни, че ще се търсят други варианти за финансиране на ремонта, но докато не се намерят, едва ли ще се стигне до старт на проекта. 

Веселин Пенчев от „Левицата“ обърна внимание на факта, че в бюджета се образува дефицит от 4 млн. лв. за чистотата на общината.

„Догодина, когато няма да има буфер, ще увеличавате таксите или ще намалявате разходите?“, попита той администрацията.

Работи се в насока за намаляване на разходите за чистотата чрез насърчаване на сепарирането на боклука, обясни кметът. През 2025 г. трябва да заработи нова методика за определяне на таксите. Те трябва да зависят от количеството изхвърлени отпадъци за всяко домакинство.

В разчетите за 2024 г. са предвидени с 40% повече приходи от наеми на общинско имущество. Увеличението ще дойде от индексиране на наемите и от по-добра събираемост, обясни зам.-кметът по икономическо развитие Николай Колев. 

„Продаването на общински имоти през този мандат ще бъде сведено до абсолютния минимум“, добави той. 

Данаил Данчев поиска да разбере защо в бюджета е включена покупката на два високопроходими електромобила. За тях са заделени 200 000 лв. 

„Автомобилите са за инспектората. Дейността на служителите е свързана с пътувания из цялата община. Избрахме да са електромобили, защото цената за гориво ще е по-ниска“, каза арх. Николай Симеонов, зам.-кмет по строителство. 

„За приюта за кучета се осигуряват 100 000 лв., а за култура в бюджета са заделени 60 000 лв.“, каза съветникът Николай Калев от „БСП за България“. 

Със сериозни критики към годишната културна програма на община Шумен се изказа и Венцислав Венков от „Левицата“. 

Забележки към разчетите за спорта в общината имаше Петър Петров от „Общество за нова България“. Най-сериозно финансиране ще получат футболните отбори от града и селата. Те ще разполагат със 120 000 лв. 

„Приемете това като желание да бъде рестартиран футболът в общината. Целта ни е наш отбор да играе в трета аматьорска група наесен“, обясни кметът проф. Христов. Развитието на футбола трябва да изпревари реконструкцията на шуменския стадион.

„За мен бюджетът не е добър. Той има своите недостатъци. Няма достатъчен резерв. Няма буфери. Няма пари за възможните корекции, които през годината ще бъдат наложени. И съм сигурен, че ще се изправите тук и ще питате откъде да намерите пари“, коментира Данаил Данчев.

Николай Калев не се съгласи с оценката му. „На фона на критиките искам да кажа няколко хубави думи. Вложен е много труд. Както от общинската администрация, така и от общинските съветници и гражданското общество“, отбеляза той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро игри за децата

Във Велики Преслав детският празник за 1 юни ще започне в следобедните часове и ще продължи и в утрешния ден.  Библиотеката към читалище „Развитие” в града е подготвила за малките ретро игри от недалечното минало, с които са пораснали техните баби и дядовци.  Библиотекарите са подредили за малчуганите и ретро изложба, чрез който ще им разкажат как са..

публикувано на 01.06.24 в 11:55

Подаръци за децата на Шумен

Подаръци на най-малките шуменци раздават доброволци от фондация "Лазар Ивилинов Тодоров". Те са подготвили стотици малки играчки и балони.  Шатрата на фондацията e разположена на входа на Градската градина в Шумен. Кампанията е посветена на Международния ден на детето. Досега фондацията, създадена през 2023 г. в памет на трагично загиналия в..

публикувано на 01.06.24 в 10:05

Живот без цигарен дим

Световния ден за борба с тютюнопушенето за поредна година беше отбелязан в Шумен. Кампанията тази година е насочена повече към младите хора, които са най-уязвими към врения навик. Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва деня без тютюнопушене. Мотото на за 2024 година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 14:49

Прощъпулник за 10 специални деца

Празник-прощъпулник беше организиран днес в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Ранно детство“ в Шумен. С помощта на специалистите през миналата година 10 деца са направили своите първи стъпки. В Центъра в момента има 70 деца, които са със забавяне в двигателното, говорното или психичното развитие. С помощта на..

публикувано на 31.05.24 в 13:15

Издирват 65-годишен мъж

Областната дирекция на МВР- Шумен издирва по молба на близките му Неждет Реджеб Али на 65 години от Нови пазар. Това съобщиха от полицията.  По информация на дъщеря му, е в неизвестност от ранните сутрешни часове днес, когато напуснал жилище в района на автогарата в Шумен. Мъжът е с черно долнище и бели маратонки на черни ивици, не..

публикувано на 31.05.24 в 11:25

Д-р Арнаудов остава шеф на КОЦ

„Аз съм безпристрастен, няма нито един лекар, който да защитавам в Комплексния онкологичен център“, каза кметът на община Шумен проф. Христо Христов по време на продължаващото втори ден майско заседание на Общинския съвет. Отправени бяха няколко призива към кмета той да оттегли докладната записка с вече гласуваните точки за освобождаване на..

публикувано на 31.05.24 в 10:51

Пиян без книжка на мотопед

Задържаха пиян водач без книжка на нерегистриран мотопед, съобщават от шуменската полиция. Около 20:30 часа на 30 май екип на пътна полиция спрял за проверка в село Ясенково водач на мотопед. Установено било, че 28-годишният местен жител е неправоспособен, управлява нерегистрирано превозно средство и след употреба на алкохол. Дрегерът отчел 1,71..

публикувано на 31.05.24 в 10:29