Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белобрадова обеща по-добро бъдеще за яслите

Снимка: Радио Шумен

Предстоящите промени, при които Министерството на образованието и науката ще поеме грижите за въвеждането на програмата за ранното детско развитие, няма да засегнат броя на яслите и персонала им. Това каза в Шумен Елисавета Белобрадова, депутат от „Демократична България“ и вносителка на проекта за промените в дейността на детските ясли.

„Яслите ще останат толкова, колкото са, където са, със същия брой хора, със същия персонал, със същите директори. Заплащането им ще е същото, но може и да се увеличи – в зависимост от влизане на стандартите за ранно детско развитие. Няма да има никаква промяна в отрицателен аспект по отношение на структурите на яслите“, добави Белобрадова.

България е единствената държава в Европа, която няма приета рамка за ранно детско развитие. Според нея, това е етапът на образование с най-голяма възвръщаемост на инвестицията.

„Министерството на здравеопазването официално заявява, че не е принципал на яслите, а второстепенен разпоредител на средства. Така се оказваме в ситуация да няма министерство, което е принципал на яслите. Нямаме министерство, през което да се проведат политиките по ранно детско развитие. Единственото министерство, което е разработило рамка за ранно детско развитие, което е пилотирало тази рамка, което има отдел, който е подготвен в насока ранно детско развитие, е Министерството на образованието и науката“, обясни Белобрадова.

Служителите в яслите трябва да усетят подкрепа при въвеждането на ранното детско развитие. И подкрепата не трябва да е само финансова. 

„Планът е на университетите да се предостави тази програма за ранно детско развитие и преподаватели да ходят на място в яслите, за да обучават персонала. Така ще се елиминира стресът при допълнителната квалификация, която те по желание ще получават“, каза още депутатът от „Демократична България“.

Екипи с експерти от Министерствата на образованието, на здравеопазването и на труда и социалната политика ще обиколят всички областни центрове, за да обясняват промените, идващи с въвеждането на програмата за ранното детско развитие. Това ще се случи, след като промените влязат в Народното събрание, каза още Белобрадова. 

Тя разказа, че е посетила  две яслени групи в Шумен днес и не е усетила притеснения в директорите и персонала около предложените от нея промени.

Елисавета Белобрадова ще бъде в Шумен отново на 9 април. Тогава ще участва в срещи за професионалното образование и дуалното обучение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция в Струйно

43 тежкотоварни автомобила са проверени вчера по време на специализираната полицейска операция до село Струйно. Това съобщават от шуменската полиция. По време на проверките са установени три нарушения. Установено било, че единият водач управлявал автомобил без годишен технически преглед, друг не носил свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 16.05.24 в 10:11

Спортен празник за децата

Спортен празник организират община Шумен и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Училищна спортна школа “Хан Крум” на 17 май. В спортната проява ще участват ученици от I до IV клас от различни училища в града. Събитието ще се проведе в зала „Арена Шумен“ с начален час 9:30 ч. С много игри ще бъдат представени всички видове..

публикувано на 16.05.24 в 08:58

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места в област Шумен през месец май. На 16 май екипите ще бъдат на територията, обслужвана от РУ- Велики Преслав, за да се срещнат с жителите, кметовете и кметски наместници на селата Хан Крум и Троица. Първата среща започва в 10:00..

публикувано на 16.05.24 в 08:29

Ремонтират българска светиня

Кампания за набиране на средства за храма "Св. Параскева" в село Златна нива, община Каспичан, започват кметството и църковното настоятелство. По думи на кмета на село Златна нива Ивайло Пенев, около 20 хиляди лева ще са нужни за укрепване на покрива и за изграждане на нов купол на църквата.  "Наистина има нужда от ремонт на покрива, от..

публикувано на 16.05.24 в 08:21

Помощ за 600 жертви на насилие

Повече от 600 деца и родители, жертви на насилие, са получили подкрепа от "Зона ЗаКрила" в Шумен от началото на разкриването на услугата в града. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Зона ЗаКрила – високоспециализирана услуга на областно ниво в съответствие с новото законодателство“, която се провежда днес в Шумен.  Участниците в..

публикувано на 15.05.24 в 14:16

Възраждат шуменския футбол

Създаването на работна група със специалисти от всички клубове и изработване на визия за развитието на футбола с хоризонт 5, 10 и 20 години - около тази идея се обединиха на среща при кмета на община Шумен ръководители на футболни клубове.  По думите на проф. Христо Христов, целта на срещата е да започне прозрачен диалог за стратегическото развитие на..

публикувано на 15.05.24 в 13:22

70 творби в изложба

Годишната студентска изложба на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе открита днес. В пространството на галерия „Университетска“ са представени над 70 творби на 44 студенти - бакалаври и магистри от всички курсове на специалността.  На церемонията бяха..

публикувано на 15.05.24 в 13:02