Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март в Търговище

4
Снимка: Община Търговище

С празнично шествие и фолклорна инициатива Търговище отбеляза националния празник 3 март и 146 г. от Освобождението на България от османско иго.

Честванията започнаха с молебен за здраве и просперитет на българския народ в храм „Св. Йоан Рилски“. Венци и цветя в  памет на загиналите за свободата ни бяха поднесени пред паметника в парка „Боровец“.

От паметника в посока площад „Свобода“ тръгна и празнично шествие, в което се включиха стотици граждани. То бе предвождано от фанфарния оркестър на I ОУ „Христа Ботев“, а над 80 знаменосци от различни училища в общината гордо развяха българския флаг.

Пред сградата на Общината, се състоя и ритуал за издигане на знамената на България, Европейския съюз и Търговище. В празничното си слово кметът на града д-р Дарин Димитров отбеляза, че гордостта и силата ни като народ и местна общност не могат да са само в носталгията по отминали времена. 

„Те са в отговорността, която носим пред предците, но и пред децата си, на които да оставим една добре уредена страна. Те са в осъзнаването, че заедно сме по-можещи и по-добри“, заяви кметът.

На площада патриотичен поздрав към всички съграждани отправиха Духовият оркестър „Васил Абрашев“ и Женският хор „Златна лира“ към община Търговище.

Празникът продължи с инициативата „Съпреживяването „Да се хванем на хорото“, организирана от фолклорен клуб „Омая“ за трета поредна година.

Честванията ще приключат в 19.00 ч. с празнична заря на пл. „Свобода“.


По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бой пред заведение

Двама мъже се биха пред заведение в с. Камбурово, община Омуртаг, съобщават от търговищката полиция. Двамата били от селото - на 45 и на 38 години. Между тях възникнал скандал. По-възрастният ударил съселянина си и му е избил зъб.  По случая е образувано досъдебно производство

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Бившият кмет на Омуртаг пак под домашен арест

Апелативният съд във Варна отмени наложената от Окръжен съд - Търговище мярка "парична гаранция" на бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов и потвърди оставането му под домашен арест, съобщиха от Окръжния съд в Търговище. Бившият кмет на Омуртаг е обвинен за участие в организирана престъпна група, а на 16 септември Търговищкият окръжен съд го пусна под..

публикувано на 26.09.24 в 12:18
Снимката е илюстративна

Три сини зони в Търговище

Три сини зони за паркиране ще бъдат създадени в Търговище. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет. Мярката се налага заради увеличения брой автомобили, каза за Радио Шумен кметът на общината Дарин Димитров. Престоят на един автомобил за 1 час ще струва 2 лева. " В Търговище до скоро нямахме такъв проблем с паркирането. Сега искаме да..

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Вдигат Младежки център

Обявена е обществена поръчка за изграждането на младежки център върху част от терена на бившите казарми в Търговище. Това съобщиха от общината.  Строителството ще бъде финансирано по Плана за възстановяване и устойчивост.  Проектът предвижда сградата да е на два етажа. На първия етаж ще има три многофункционални зали, библиотека, зона за отдих,..

публикувано на 26.09.24 в 09:23

Моторист загина при катастрофа

Мотоциклетист е загинал при пътен инцидент на пътя София-Варна. Това съобщават от търговищката полиция. Катастрофата е станала във вторник на пътя след село Пролаз в посока Омуртаг. При изкачване на наклон 48-годишният шофьор е изгубил контрол над моторното превозно средство. В резултат на това моторът се е блъснал в мантинелата отляво на пътя и..

публикувано на 25.09.24 в 09:33
Община Попово

Шествие в памет на Момчил

Мирно шествие в памет на Момчил Георгиев организират в Попово близки и приятели на младежа.  24-годишният Момчил загина при катастрофира с мотоциклета си край Попово в началото на април тази година. Родителите на младия мъж са убедени, че инцидентът не е само пътно произшествие.  "Нашата цел е всички хора да разберат и прокуратурата в големите..

публикувано на 25.09.24 в 08:54

Нов временен кмет на Омуртаг

Радостина Дончева е новият временно изпълняващ длъжността кмет на община Омуртаг. Тя беше избрана на извънредно заседание на Общинския съвет, съобщи БТА. Досега Дончева беше заместник-кмет на общината.  До назначаване на временен кмет в Омуртаг се стигна, тъй като настоящият в.и.д. кмет на общината Джунейт Йонузов е кандидат за кмет на община..

публикувано на 24.09.24 в 16:12