Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновиха две шуменски училища

Снимка: Радио Шумен

Приключи проектът за подобряване на енергийната ефективност на общински сгради – Девето основно училище „Панайот Волов“ в кв. "Дивдядово"  и Основно училище „Панайот Волов“ в с. Мадара. Двете училища са санирани по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. При подписването на Меморандума за разбирателство на европейското икономическо пространство, за програмен оператор е определено Министерството на енергетиката. Партньори в тази програма са Норвежката дирекция „Водни ресурси и енергетика“ и Националният енергиен орган на Исландия и Лихтенщайн. 

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов посочи, че този проект е показател, че могат да се подобрят условията в училищата в областта.

"Със задружните усилия на нашата община и представителите на норвежката държава, които са наши партньори, доказахме, че можем да подобрим условията, в които живеят и учат децата на община Шумен. Направеното по програмата в двете училища е достойно за гордост и възхищение“, каза проф. Христо Христов.

Проектът е приключен успешно и навреме, каза представителят на Норвежката дирекция „Водни ресурси и енергетика“ Мортен Петерсен. „За своята четиригодишна работа в България, смятам, че този проект е най-добрият и се доближава най-много до норвежките стандарти“, допълни той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ за 600 жертви на насилие

Повече от 600 деца и родители, жертви на насилие, са получили подкрепа от "Зона ЗаКрила" в Шумен от началото на разкриването на услугата в града. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Зона ЗаКрила – високоспециализирана услуга на областно ниво в съответствие с новото законодателство“, която се провежда днес в Шумен.  Участниците в..

публикувано на 15.05.24 в 14:16

Възраждат шуменския футбол

Създаването на работна група със специалисти от всички клубове и изработване на визия за развитието на футбола с хоризонт 5, 10 и 20 години - около тази идея се обединиха на среща при кмета на община Шумен ръководители на футболни клубове.  По думите на проф. Христо Христов, целта на срещата е да започне прозрачен диалог за стратегическото развитие на..

публикувано на 15.05.24 в 13:22

70 творби в изложба

Годишната студентска изложба на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе открита днес. В пространството на галерия „Университетска“ са представени над 70 творби на 44 студенти - бакалаври и магистри от всички курсове на специалността.  На церемонията бяха..

публикувано на 15.05.24 в 13:02

Кръщават щъркели в Мараш

Семейство щъркели ще бъдат кръстени в с. Мараш. Те пристигат в гнездото си на ул. „Христо Ботев“ в селото всяка пролет вече десетина години, издадоха инициаторите на събитието.  Хората им се радват, защото ги смятат за талисман на доброто и красивото. Импровизираното кръщене е планирано за утре - 16 май, от 14:00 часа.

публикувано на 15.05.24 в 11:49

Полицейски шеф на среща

Началникът на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп Веселин Райнов се срещна с жителите на село Мировци.  Проведена е беседа за превенция на телефонните измами, местните жители са запознати с последните сценарии, ползвани от измамниците. Всички са получили информационни листовки с описани стъпки за действия при получаване на обаждания..

публикувано на 15.05.24 в 11:28

Отново пиян на пътя

39-годишен мъж от Нови пазар бил установен да шофира след употреба на алкохол, съобщават от полицията. Вчера следобед на ул. “Ген. Владимир Заимов“ в Нови пазар бил спрян лек автомобил "Дайхдацу". Зад волана бил 39-годишен мъж във видимо нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер, отчетени са 2,86 промила.  Водачът е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 15.05.24 в 10:42

Иззеха стоки менте

600 артикула с лого на известни марки са иззети в Шумен. Това съобщават от шуменската полиция. На 14 май вечерта при извършена проверка в магазин в централната част на града са намерени множество блузи, панталони, чанти, колани, портмонета, обувки, бельо, якета, спортни комплекти, шапки и колани с надписи на запазени търговски марки. Те се предлагали..

публикувано на 15.05.24 в 09:57