Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И зам. кметът на Омуртаг под домашен арест

Снимка: Община Омуртаг

От днес с мярка за неотклонение „домашен арест“ е и зам.кметът на Община Омуртаг Мехмед Мехмедов. Определението е на Окръжния съд в Търговище по искане на Софийска градска прокуратура. Повдигнато му е обвинение, че от началото на 2019 година до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по служба. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, се казва в прессъобщението на съда, където са упоменати само инициали на обвиняемия.

Според магистратите, наложената мярка  ще  препятства обвиняемия да изпълнява длъжността си, да извърши престъпление против правосъдието, както и ще се избегне влошаване на здравословното му състояние предвид напредналата му възраст. Мехмедов е на 64 години. Определението на съда  подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативния съд във Варна. При обжалване или протест делото е насрочено за 9 април.

Според искането, внесено от Софийска градска прокуратура, има  „трайно сдружение”, три или повече лица да вършат съгласувано престъпления.

Според съда, голяма част от доказателствения материал дава право да се счита, че за М. М. съществува обосновано предположение, че е съпричастен в извършване на посочените от СГП деяния. Въпросът за виновността е предмет на доказване в предстоящо производство по същество.

Отчетен е фактът, че обвиняемият е неосъждан, без криминални регистрации, трудово ангажиран, трайно установен, в напреднала възраст, с добри характеристични данни и няма ръководна роля в групата.  

Припомняме, че по същия казус под домашен арест е кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, а неговият баща Хасан Хасанов е задържан под стража.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Томина неделя е

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се и Томина неделя. Спомня се явяването на Възкръсналия Христос на Своите ученици – най- напред в отсъствието, а след това и в присъствието на апостол Тома, спомня се и неговото първоначално неверие, след което и неговото уверяване в Христовото Възкресение. Томина неделя е известна още и..

публикувано на 12.05.24 в 08:13

Времето в неделя

Днес ще има променлива облачност, по- значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто- дъждовна, и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки.  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по- голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър.  Максималните температури ще са между 16 и21..

публикувано на 12.05.24 в 07:18

По пътя на вярата и буквите

Мотопоход свърза два християнски храма „По пътя на вярата и буквите“ е инициативата, която свързва туристическите забележителности на Шумен и Варна. Днес от Голямата базилика в Плиска започна първия мотопоход от старопрестолния град до раннохристиянския комплекс „Света Богородица“ край Варна.  Областните управители на двете области Добромир Добрев и..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Ученици станаха симеонови воини

Близо 90 ученици от професионалната техническа гимназия „Симеон Велики” в Търговище спазиха традицията и положиха клетва за достойни симеонови войни. За поредна 29-та година новоприетите ученици и новопостъпили учители участват в тържествения ритуал в археологическия музей „Велики Преслав”.  Ритуалът бе воден от основоположникът на идеята и..

публикувано на 11.05.24 в 11:49
Шуменски университет

Продължава олимпиадата по програмиране

Продължава Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Това е 36-тото издание на състезанието, на което домакин тази година е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски‘.  В олимпиадата участват 66 студенти от страната. Те са разделени на 22 отбора. В класирането всеки университет участва с най-добре представилия се свой..

публикувано на 11.05.24 в 11:21

Храмов празник край старините

Храмов празник чества днес църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ край стария Преслав. Божият дом е един от трите храм-паметника в България. Най-новата преславска църква е строена в началото на миналия век и е осветена на 12 май 1929 г. Направена е по настояване на цар Борис ІІІ по повод 1000 години от смъртта на цар Симеон Велики и в чест на братята..

публикувано на 11.05.24 в 09:44

Издигат знамената

Тържественият ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейски съюз и на град Шумен пред сградата на Общината ще започне в 10 часа и 30 минути.Националният флаг на Република България ще бъде издигнат от Светозар Чилингиров – Носител на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г. в раздел изобразително изкуство.  Знамето на..

публикувано на 11.05.24 в 09:17