Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кмет на Шумен - на прокурор

3
Проф. Светла Станкова - заместник кмет на Шумен по образование и култура
Снимка: Радио Шумен

Шуменската прокуратура започна проверка срещу заместник-кмета на община Шумен проф. Светла Станкова за нарушения, които са евентуално извършени, докато е била на работа в Шуменския университет. Оценката на обстоятелствата става по сигнал на общинския съветник Веселин Пенчев от групата „Кауза Шумен“. Сигналът е изпратен до Върховната касационна прокуратура, но върнат по компетенция на шуменските магистрати. 

В сигнала Пенчев съобщава за нарушения, които, според достигнали до него слухове, били извършени от проф. Светла Станкова.

„Касае се за информация, свързана по две направления. Първото направление е, че нейната дъщеря е получила диплома от ШУ „Епископ Константин Преславски“ по време, когато тя е била редовна форма на обучение, но се е намирала в друга държава. От информацията, която се сочи, нейни колеги не са я виждали, никога не е присъствала на учебни занятия, още повече и на изпити. Другото направление е, че се касае за злоупотреба с европейски средства, според данните, които аз получих като гражданин и общински съветник. През същия този период, докато е била редовна форма на обучение, дъщерята на проф. Станкова е получавала стипендия по програма "Европейски практики". Още по-фрапантните данни са, че проверяваща е била именно нейната майка - проф. Станкова“, заяви Веселин Пенчев. 

По думите на Веселин Пенчев, стипендия е получавал и приятелят на дъщерята на Станкова. Според информацията на Пенчев, те не са посещавали България, но са получавали оценки и стипендии по програмата. 

„Проверяващият - проф. Станкова, също е получавала възнаграждение по тези европейски програми, също изпълнява ангажимента си да проверява дали студентите реално посещават тези практики“, допълни Пенчев. 

Потърсих по телефона проф. Станкова, ето как протече разговорът: "Здравейте, проф. Станкова, от Радио Шумен Ви звъня. Бих искала да ви запитам…/тук телефонът беше затворен от страна на проф. Станкова/. Отправих и питане към община Шумен с въпроса дали ще бъде отстранена проф. Станкова от заеманата длъжност до произнасяне на прокуратурата. До този момент отговор няма, но от пресцентъра уточниха, че питането е придвижено. 

По телефона бе потърсен и проф. Георги Колев, който бе ректор на Шуменския университет. Неговият телефон даваше свободно. 

Припомняме, че проф. Светла Станкова бе в листата на БСП като кандидат за общински съветник на местните избори миналата година. След това тя влезе в екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов, а през февруари тази година на пресконференция на партия "Възраждане" тя съобщи, че се е приобщила към каузата на тази партия.

Чуйте репортаж по случая на Здравка Русева.

В община Шумен не е постъпила официална информация за проверката на прокуратурата в Шумен, съобщиха преди минути за Радио Шумен от местната администрация. За това не са предприети действия на кмета. По втория въпрос, за обединяването на два ресора - здравеопазване и социална политика с курлтура и боразование, от общинският център съобщиха, че в момента се изработва новата структура, която предстои да се обсъди в Общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за бъдещи лечителки

С награждаване, поздравления и аплодисменти завърши двудневното национално студентско състезание „Учим, за да помагаме“, на което за трета година домакин бе Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна. В надпреварата участваха 20 отбора.  На първо място в специалност „Медицинска сестра“ се класира отборът на Югозападния университет в..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Общината тръгва по детските площадки

Община Шумен започва проверка за състоянието на детските площадки в града, по кварталите и селата. Четирима служители ще обходят всички 80 места с люлки, катерушки и пързалки. В екипа е включен и представител на Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“, защото със сигурност има повреди, които трябва да се отстранят. Инспекциите..

публикувано на 15.05.24 в 12:01

Пъстрият свят на Ани

Рисунките на 6-годишната Анастасия Миленова са произведения на изкуството. С илюстрациите си малката Ани ни прави свидетели на нейния голям вътрешен свят.   Малко преди Великден тя дари косата си за направата на перуки за онкоболни деца. Тогава научихме за нейното голямо, благородно сърце, а днес научаваме за нейния огромен талант.  Когато..

публикувано на 15.05.24 в 11:36
Регионална библиотека

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира   днес - 15 май, Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите, включени в Националната библиотечна седмица, са под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“ и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и..

публикувано на 15.05.24 в 08:41

Миг от живота на Сава Доброплодни

Късометражният анимационен филм  „Миг от живота на Сава Доброплодни“ бе включен в селекцията на Международния кинофестивал ,,Златен кукер“ в София.  Филмът е по идея на Валентин Атанасов, преподавател в Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. В реализацията участва и детски анимационен екип от СУ ,,Сава Доброплодни“.  Радио Шумен..

публикувано на 15.05.24 в 08:14

ВиК аварии под електрическия стълб

Сигнал за десетки дупки, някои запълнени, други не съвсем, отведоха екип на Радио Шумен на шуменската улица „Кишинев“. На практика по нея е невъзможно да се премине с автомобил, без да възникнат сериозни поражения по ходовата му част. Хората там вече са изгубили надежда, че някой ще обърне внимание на неволите им, разказа една от живеещите - Ирена..

публикувано на 14.05.24 в 14:18

Училище на 60

60 години празнува тази година Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Учебното заведение се стреми да предлага нови и атрактивни специалности, които да привличат младите хора. Някои от тях са с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки, че Омуртаг е малък град, партньорството с бизнеса е добро и в гимназията има..

публикувано на 14.05.24 в 12:16