Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В десетката с Ивелина

Снимка: Личен архив

Българска школа за старинни войнски изкуства „Величие“отвори врати в Шумен. В специално оборудвана зала ще се провеждат тренировките, които са за всички, които искат да се докоснат до изкуството стрелба с исторически лък. Школи за старинни войнски изкуства има във Варна и в село Белослав. 

Стрелбата с лък е една от най-достъпните дисциплини и няма ограничение във възрастта. Тренировките са подходящи за всички и с тях не биха се справили само най-малките деца, които са под 8-9 години. Освен, че е забавно, хората, които решат да посещават тренировките, ще се сдобият с умения като точност и прецизност. Нещо повече, те ще си припомнят или научат за българската история и за българското войнско дело и традиции през Средновековието. 

Защо основателят на школата Милен Петров решава да създаде такава и в Шумен и защо младата треньорка Ивелина Петрова е избрала да се занимава с този вид спорт, чуйте в разговора на Доротея Генчева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за бъдещи лечителки

С награждаване, поздравления и аплодисменти завърши двудневното национално студентско състезание „Учим, за да помагаме“, на което за трета година домакин бе Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна. В надпреварата участваха 20 отбора.  На първо място в специалност „Медицинска сестра“ се класира отборът на Югозападния университет в..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Общината тръгва по детските площадки

Община Шумен започва проверка за състоянието на детските площадки в града, по кварталите и селата. Четирима служители ще обходят всички 80 места с люлки, катерушки и пързалки. В екипа е включен и представител на Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“, защото със сигурност има повреди, които трябва да се отстранят. Инспекциите..

публикувано на 15.05.24 в 12:01

Пъстрият свят на Ани

Рисунките на 6-годишната Анастасия Миленова са произведения на изкуството. С илюстрациите си малката Ани ни прави свидетели на нейния голям вътрешен свят.   Малко преди Великден тя дари косата си за направата на перуки за онкоболни деца. Тогава научихме за нейното голямо, благородно сърце, а днес научаваме за нейния огромен талант.  Когато..

публикувано на 15.05.24 в 11:36
Регионална библиотека

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира   днес - 15 май, Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите, включени в Националната библиотечна седмица, са под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“ и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и..

публикувано на 15.05.24 в 08:41

Миг от живота на Сава Доброплодни

Късометражният анимационен филм  „Миг от живота на Сава Доброплодни“ бе включен в селекцията на Международния кинофестивал ,,Златен кукер“ в София.  Филмът е по идея на Валентин Атанасов, преподавател в Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. В реализацията участва и детски анимационен екип от СУ ,,Сава Доброплодни“.  Радио Шумен..

публикувано на 15.05.24 в 08:14

ВиК аварии под електрическия стълб

Сигнал за десетки дупки, някои запълнени, други не съвсем, отведоха екип на Радио Шумен на шуменската улица „Кишинев“. На практика по нея е невъзможно да се премине с автомобил, без да възникнат сериозни поражения по ходовата му част. Хората там вече са изгубили надежда, че някой ще обърне внимание на неволите им, разказа една от живеещите - Ирена..

публикувано на 14.05.24 в 14:18

Училище на 60

60 години празнува тази година Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Учебното заведение се стреми да предлага нови и атрактивни специалности, които да привличат младите хора. Някои от тях са с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки, че Омуртаг е малък град, партньорството с бизнеса е добро и в гимназията има..

публикувано на 14.05.24 в 12:16