Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три гласа за Деня на ромите

4
Снимка: Личен архив

Годишнина от провеждането на Първия ромски конгрес, започнал на 8 април 1971 година в Лондон, отбелязва днес ромската общност у нас. Конгресът приема някои от ключовите за ромската идентичност символи – ромското знаме, химна на ромите, както и апела към всички правителства да използват името „роми“ вместо „цигани“. 

На днешния ден се почита и паметта на избитите половин милион роми по време на Втората световна война. Най-силните акценти на днешния ден са празнуването на Ромското пробуждане, осъзнаването на културното наследство, борбата за права и предизвикателствата, пред които са изправени ромските общности по целия свят.


Днес обръщаме специално внимание на ромската жена – младата, стремяща се към по-добри условия на живот, по-добро образование и същевременно запазила своята идентичност. Срещаме ви с три дами - Силвия Станчева - регионален координатор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, Аксения Ранкова – студентка първи курс в специалност "Предучилищна педагогика" в Шуменския университет и Теодора Тодорова – единайсетокласничка в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смядово. 

„Ромската общност е много по-различна, мотивирана и образована, готова да се бори с предразсъдъци, стереотипи и стари традиции, за да бъде модерна общност“, категорична е Силвия Станчева от Център "Амалипе".


Какви са нейните апели към общността и обществото като цяло и каква е визията за бъдеще на една студентка и една ученичка, чуйте в разговора на Ирина Николова с тях.

По-рано днес доброволци към Център "Амалипе", заедно с училищата от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” от Шумен, поднесоха цветя пред Паметника на загиналите във войните. А от 19.00 часа тази вечер пред НЧ „Стилиян Чилингиров“ в Шумен ще започне концерт под надслов „Единството е сила“. На сцената ще се представят изпълнители на автентични ромски песни, танци и авторски стихове. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски университет

Половин век сред книги

Живеем в изключително дигитализирана епоха, в която всички ценни за нас данни се съхраняват в телефона и компютъра. Ако изгубим телефона си или компютърът ни се повреди необратимо, благодарение на Гугъл приложенията можем да възстановим, ако не изцяло, то поне частично важната за нас информация.  Но представяте ли си какво ще се случи, ако..

публикувано на 10.06.24 в 08:31

От Шумен до Финландия

Шуменката Стефанка Стойчева от 16 години живее във Финландия. Има две прекрасни големи деца - Християна и Викторио. Това е небезизвестният Викторио Ангелов, който  преди дни бе номиниран в категория ,,дебют“ в раздаването на големите награди на радиото за българска музика.   За обратите в живота, за нещата, които докосват сърцето, за силата на..

публикувано на 10.06.24 в 08:12

Скука на евровота в Ивански

Тишина, спокойствие и скука се бяха настанали в едно от най-големите шуменски села в неделния изборен следобед. В село Ивански, в което живее компактно ромско население и има може би най-много гастарбайтери на глава от населението, темата за изборите беше потънала в нищото. Пред секциите почти нямаше хора, освен членовете на комисиите и..

публикувано на 09.06.24 в 18:00

Избори по никое време

Какво избраха да правят жителите на Плиска в почивния ден, който е и изборен. Отидоха ли за гъби, както обикновено казваме за хората, които съзнателно се дистанцират от правото си да гласуват, или пък са отишли до избирателните секции и след това са продължили със заниманията си. Неделна мараня, пусти улици, но и пусти избирателни секции. Под..

публикувано на 09.06.24 в 15:10

Внимателно с гъбите

Смърдяща кошничка, керино ухо, висока смръчкула, шишаркови парички –това са имената на гъби, които се срещат в нашите гори. През последните седмици специализираните групи на гъбари и планинари изобилстват от снимки на гъби, които вече са в силата си и се събират масово.  Колкото са снимките, толкова са и въпросите в коментарите тази гъба ядлива ли е...

публикувано на 07.06.24 в 16:30

Грамофонната плоча пак е на мода

Поредното събитие, посветено на популяризирането на грамофонната плоча организира Сдружение "Русенски Меломани" в съботния ден, на 8 юни в Русе. Винилът си остава носителят на музиката за ценители , а този тип звучене ще намира все повече почитатели, твърди Делян Димирев - инициатор за създаване на сдружението и вдъхновител на идеята за..

публикувано на 07.06.24 в 14:49

Българи се побратимиха

Традиция е общините да сключват договори за сътрудничество с близки по големина чужди градове, а понякога това може да бъде и много емоционално, и много полезно. Особено, когато побратимяването е на българи с... българи. Такъв е случаят с русенската община Бяла и село Валя Пержей в Молдова. То е част от район Тараклия, който е населен масово с..

публикувано на 07.06.24 в 12:31