Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Панчо Владигеров

4
Снимка: Радио Шумен

Тази година честваме 125 години от рождението на Панчо Владигеров. По този повод в Регионалната библиотека в Шумен са изложени материали от живота и творчеството на големия български музикант, композитор и педагог. 

Роден в Цюрих, отгледан в семейство на интелектуалци, безспорно важно влияние върху неговия житейски път и развитието на личността му, средата оказва влияние. Роден в Швейцария, но там живее за кратко. Докато е малък, родителите му се местят в България и заживяват в Шумен. Вероятно от родителите си Панчо и неговият брат близнак – Любен наследяват любовта към музиката. Първата учителка на бъдещия велик композитор е майка му, а по-късно обучението му поема преподавателката Павла Жекова. Тя е очарована от таланта на младия българин, който изгрява още на 8-годишна възраст, когато прави първото си участие в концерт. 

В началото на второто десетилетие на ХХ век, пътят на младия музикант го отвежда в чужбина. По предложение на френския цигулар Анри Марто, Владигеров заминава за Германия. Българинът е приет във Висшето музикално училище, което завършва с пълно отличие, а талантът му е признат от много негови колеги и преподаватели. Още в студентските си години Владигеров нееднократно участва и печели престижни международни конкурси.

Маестрото среща смъртта си на 8 септември 1978 г. в София. По негова воля, къщата му остава музей и до днес. Националната музикална академия носи името на големия композитор и до ден днешен.

Малка част от вещите и творческото наследство на великия композитор могат да бъдат разгледани в Регионалната библиотека в Шумен. 

Чуйте интервю на Стефка Савова с Калина Николова – справочен отдел.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове за театър

Програмата на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен днес продължи с представянето на драматургични текстове, непоставяни на сцена.  Актьори от шуменския театър прочетоха откъси от пиеси на съвременни български автори.  Тази година селекционерът Катерина Георгиева е избрала 5 заглавия между над 20 нови текста за възрастни и за..

публикувано на 14.05.24 в 17:13
Анастасия Събева

Крали Марко на шуменска сцена

Три русенски спектакъла са селектирани за участие в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен.  Тази вечер в голяма зала ще бъде показана постановката „Крали Марко-последната балкански легенда“ от Любомир Левчев, под режисурата на Анастасия Събева.  "От древните пещерни истории до песните на братя Миладинови, от времето на..

публикувано на 13.05.24 в 14:37

Три спектакъла – на фестивали

Три спектакъла на русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще се включат в официалните селекции на фестивали у нас и в чужбина.  Първото участие е на 13 май, когато на сцената на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен ще бъде представен „Крали Марко – Последната балканска легенда“ от Владимир Левчев. Спектакълът има три..

публикувано на 10.05.24 в 15:04

Кинофестивал в Шумен

Международният фестивал на любителските исторически филми ще се проведе от 28 до 30 юни в Шумен. Ще бъдат връчени:награда за най-добър филм – първа, втора и трета; награда „Генчо Генчев“ – за кратък филм до 5 минути;награда за най-добър филм на млад автор (до 30 години). Предвидени са и награди за: сценарий, режисура, операторско майсторство,..

публикувано на 10.05.24 в 12:01
худ. конкурс Русе

Аз, ти, той – ние сме Европа

В Художествената галерия се състоя награждаването на най-добре представилите се участници в Националния конкурс с международно участие „Аз, ти, той – ние сме Европа“. Той е организиран от международно дружество „Елиас Канети“, Гьоте-институт, Европа Директно Русе и ХГ-Русе по повод Деня на Европа.   „Този конкурс подчертава важността на мира и..

публикувано на 10.05.24 в 07:45

Класика за малките

Красивата симфонична приказка „Петя и вълкът“ ще бъде показана на шуменска сцена тази вечер. Произведението на руския композитор Сергей Прокофиев чрез игра и забавление запознава децата с класическата музика.  Основното достойнство на творбата е, че в „Петя и вълкът“ се използват различни музикални инструменти за представяне на всеки герой в..

публикувано на 09.05.24 в 09:18

Фолклорна приказка

Спектакъла "Фолклорна приказка" представиха пред децата от ДГ "Космонавт" в Шумен, студентите от IV курс в специалността "Педагогика на обучението по музика" към ШУ "Епископ Константин Преславски".  "Бъдещите учители под ръководството на доц. д-р Люба Златкова от катедра "Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство", разказаха на малките..

публикувано на 09.05.24 в 08:34