Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободен живот на две гуми

Стотици мотористи от Шумен и гости от страната откриха мотосезон 2024. Те потеглиха в дълга колона от „Арена Шумен“ и се отправиха към Велики Преслав. Шествието има за цел да припомни на останалите шофьори, че мотористите са равноправни участници в движението на пътя. Другата цел е по-опитните мотористи да кажат на младите, че трябва да шофират отговорно и не е нужно да са шумни, за да усетят чувството на свобода, което им дава моторът. Това обясни мотористът Светослав Маджаров. 

„Високата скорост не е фактор. Моторът дава, колкото и клиширано да звучи, чувство на свобода. Моторът е начин на живот“, обясни той.


Маджаров разказа, че говори с по-младите мотористи. Опитва се да им обясни, че и по-опитните са минали по пътя извън правилата. Сега обаче осъзнават допуснатите грешки. Не бива да пренебрегват опасността. Тя съществува както за тях, така и за останалите шофьори и минувачи. Не бива да притесняват и хората, прибрали се у дома, със силен шум. „Той просто е ненужен“, добави Светослав Маджаров.

„Апелирам и ако може да се вслушат по-младите. Вечерта знам, че те не си лягат в 23:00 ч. Това е ясно. Обикаляйте с моторите, но просто го правете по-тихо! Правете го с идеята, че останалите хора почиват. Махнете си шумните гърнета, сложете си тихи и карайте бавно!“, призова опитният моторист.


В откриването на мотосезона се включиха ентусиасти от всички възрасти. Все повече са и дамите, изкушени от емоциите на две гуми.

„Трябваше да изляза по някакъв начин от зоната си на комфорт и се оказа, че това е много приятно. И хората, които карат мотори, също много ми допадат“, каза Деница Атева.

Мотористите са много толерантни на пътя, твърди дамата. Незрелият период бързо се преодолява, обясни още Атева. „Особено когато, не дай боже, човек претърпи лек инцидент и му се размине. Тогава някак отрезвява и слиза на земята“, добави тя.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Регионална библиотека

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира   днес - 15 май, Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите, включени в Националната библиотечна седмица, са под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“ и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и..

публикувано на 15.05.24 в 08:41

Миг от живота на Сава Доброплодни

Късометражният анимационен филм  „Миг от живота на Сава Доброплодни“ бе включен в селекцията на Международния кинофестивал ,,Златен кукер“ в София.  Филмът е по идея на Валентин Атанасов, преподавател в Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. В реализацията участва и детски анимационен екип от СУ ,,Сава Доброплодни“.  Радио Шумен..

публикувано на 15.05.24 в 08:14

ВиК аварии под електрическия стълб

Сигнал за десетки дупки, някои запълнени, други не съвсем, отведоха екип на Радио Шумен на шуменската улица „Кишинев“. На практика по нея е невъзможно да се премине с автомобил, без да възникнат сериозни поражения по ходовата му част. Хората там вече са изгубили надежда, че някой ще обърне внимание на неволите им, разказа една от живеещите - Ирена..

публикувано на 14.05.24 в 14:18

Училище на 60

60 години празнува тази година Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Учебното заведение се стреми да предлага нови и атрактивни специалности, които да привличат младите хора. Някои от тях са с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки, че Омуртаг е малък град, партньорството с бизнеса е добро и в гимназията има..

публикувано на 14.05.24 в 12:16

Работодатели саботират преговорите

Работодателски организации саботират преговорите за нов колективен договор в сектор „Здравеопазване“, алармират от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.От КНСБ предупреждават, че подготвят ефективни протести ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл..

публикувано на 13.05.24 в 15:28

Василена в служба на хората

Тя е кмет на село Панайот Волов, но не се счита за началник, нещо повече, 36-годишната Василена Симеонова казва, че е един работник, който иска да направи мястото, където живее по-хубаво. Амбицията ѝ е за една година всички тревни площи в шуменското село да придобият приличен вид, тъй като са занемарени от години. Василена е..

публикувано на 13.05.24 в 09:18

Професията, за която трябва сърце

12 май е Световният ден на медицинската сестра. Той се отбелязва от  1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.  Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.   „Три пъти по- малко от стандартите са медицинските сестри в България в момента. Професията става „изчезващ вид“...

публикувано на 12.05.24 в 09:00