Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискутират промени в движението

Град Шумен
Снимка: Явор Мичев

Да се ограничи максималната скорост около шуменските училища, детски градини и медицински заведения до 30 км/ч. Това предвижда проектът за новия Генерален план за организиране на движението в Шумен. 

Всички входни кръстовища от бул. „Симеон Велики“ след градския стадион към квартал „Тракия“ трябва да бъдат организирани с кръгово движение или светофарна уредба, обясни проектантът инж. Недка Дженева. Тези разклонения са през 500 метра. Според експерта, трябва да се спазва забраната за паркиране по самия булевард. Особено срещу кооперативния пазар. 

Планът предвижда велоалея, която да започва от мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, да стига до градската градина и да завършва до гробищния парк. Инж. Дженева предложи да бъде увеличена максималната скорост по пътя към кв. „Дивдядово“ до 70 км/ч. 

Задръстванията около детската градина „Братя Грим“ в кв. „Тракия“ могат да бъдат решени с въвеждане на еднопосочно движение по улиците около сградата.


Разреждане на пешеходните пътеки предвижда още планът. Те ще бъдат на разстояния от поне 250 м. 

По време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението, на която бе коментиран планът, присъстваха граждани, които настояват да се запази ограничението за преминаване на моторни превозни средства в отсечката от Шуменска крепост до мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в интервалите от 6:00 до 9:00 и от 18:00 до 21:00 ч. Предложението на общински съветници от партия „Възраждане“ е ограниченията да паднат или интервалите да бъдат намалени. 

Арх. Николай Симеонов, зам.-кмет по строителство и екология, предложи алтернативен вариант, който да осигури еднопосочно движение по двата пътя от и към мемориалния комплекс, като останалата част от платното да се използва за пешеходни и велоалеи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата

Промяна на движението за Великден

За промени в движението за великденските празници в Шумен, съобщават от общинската администрация. Временно ще се затвори за движение  бул.“Симеон Велики“ в участъка от кръстовището с ул. „Цар Асен“ до кръстовището с ул. „Тодор Икономов“ и ул. „Тодор Икономов“ от кръстовището с бул. „Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Отец Паисий“...

публикувано на 04.05.24 в 16:32

Бивш кмет тръгва към парламента

Любомир Христов ще е водач на листата за народни представители на ГЕРБ в Шумен. Бившият кмет се впуска в надпреварата за място в Народното събрание. Това  стана ясно, след като Изпълнителната комисия утвърди водачите и състава на листите за предсрочните избори на 9 юни.  Делян Добрев ще води кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в Разград. Бившият..

публикувано на 03.05.24 в 13:55

Промени в движението около храма

Временна организация на движението ще има в Шумен днес (3 май) във връзка с църковните ритуали на Разпети петък. От 16,30 ч. до 22 ч. ще са затворени улица „Св. Климент Охридски“ (в участъка от кръстовището с улица „Цар Иван Александър“ до кръстовището с булевард „Славянски“) и улица „Цар Иван Александър“ (в участъка от кръстовището с улица „Княз..

публикувано на 03.05.24 в 12:33

Козунаци от кмета

Над 1200 козунака бяха раздадени в община Нови пазар от кмета Георги Георгиев. Великденски дар получиха потребителите на Домашния социален патронаж и на услугите „Топъл обяд“, „Лична помощ“ и „Асистентска подкрепа“, както и обитателите на Дома за стари хора, на трите центъра за настаняване от семеен тип, на Центъра за деца с увреждания..

публикувано на 03.05.24 в 09:35

Разпети петък е!

Православните християни отбелязват Разпети петък. Това е най-тъжният ден в църковния календар, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста. Сутринта в храмовете в цялата страна се отслужват така наречените Царски часове, по време на които се изнася плащаницата. Тя символизира плата, с който е обвит Христос, когато е положен в гроба след..

публикувано на 03.05.24 в 07:12

Цветя на признателност

Изложба на документи и образци на оръжия, които представят развитието на Българската армия през годините, е подредена в салона на Военния клуб в Шумен. Експозицията е посветена на празника на Българската армия и на Деня на храбростта – 6 май. В навечерието на празника, венци пред паметната плоча на пазителите на бойните знамена поднесоха кметът..

публикувано на 02.05.24 в 15:02
Проф. Светла Станкова, Веселин Вешев и Ивайло Обретенов.

Бивш зам.-кмет е кандидат за депутат

Депутатът от 49-ото Народно събрание Веселин Вешев е водачът в шуменската листа на партия „Възраждане“ за предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Номинирани са още тримата общински съветници на националистите Ивайло Обретенов, Стоян Стоянов и Борислав Костов. За депутатско място ще се бори и бившият зам.-кмет по образование и култура в община..

публикувано на 02.05.24 в 13:00