Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таланти свързват България и Унгария

Над 100 участници от страната събра в Шумен XXIX издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. В неделя най-добрите бяха отличени от авторитетно жури, под председателството на проф. д-р Пенко Господинов. 


Тазгодишното издание на конкурса бе посветено на 95 години от рождението на унгарския писател Имре Кертес и на 115 години от рождението на българския поет Никола Вапцаров. Засилен интерес от ученици и по-слаб от студенти отчетоха организаторите от Община Шумен и Институт Лист - Унгарски културен институт в София. Неговият директор г-жа Сандра Мишкеди обяви, че за нея, като унгарска гражданка, е било много мило да чуе родна проза и стихове. Тя благодари сърдечно на участниците и тези, които са ги подготвили и подкрепили да се изявят на сцена.


Най-голямата награда е любовта ви към изкуството, обърна се към изпълнителите, проф. Пенко Господинов, председател на журито, което раздаде над 40 награди, но не присъди голямата награда „Владимир Трандафилов“. 

Някои от участниците заслужиха по две отличия, като Николай Попов от школа "Палечко" във Варна. Второкласникът се класира и в своята възрастова група, забелязан беше и от фирма спонсор.


Две награди - специалната "Иван Поповски" и екскурзия до Дебрецен от тамошната община и театър, заслужи и втори варненец Михо Колев, който тази година ще кандидатства в театралната академия.

Наградата на посланика на Унгария отиде при учениците от VI Основно училище "Еньо Марковски" в  Шумен Александра Христова, Лара Мехмед, Ерен Кълъч, Йоана Василева. 


Най-малкият участник тази година беше 5-годишната Михаела Трифонова от ДГ "Златна рибка", която зарадва публиката с прекрасно изпълнение на "Приказка за парцалената кукла" и "Врабчова сговорна дружина".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Уловените мигове в изложба

"Уловен миг" е съвместната изложба на Мария Касчиева и Галина Петкова. На 29 октомври експозицията ще бъде на първия етаж на Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен, съобщават от БТА.  Мария Касчиева каза, че идеята за съчетаването на две визуални изкуства е дала Галина Петкова, която по думите й е била агентът провокатор, за да се случи..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Ансамбъл "Дядо Драгой" на 53-тия конгрес на CIOFF

България е домакин на 53-тия световен конгрес на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) от 25 октомври до 3 ноември. Официален партньор на ЮНЕСКО със статут Асоцииран. В рамките на конгреса ще се проведе и станалият вече традиционен празничен фолклорен концерт по случай 1 ноември - Ден на..

публикувано на 27.10.24 в 15:21

Импресиите на Мариана Петкова

16 живописни акварелни творби, които представят знакови места от някогашната улица „Араста“ с тяхната историческа и архитектурна ценност, личности от възрожденската история на града и фигурални композиции със съвременния Шумен ще бъдат подредени във фоайето на концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“. Колажната техника обединява част от..

публикувано на 26.10.24 в 13:21

Владислав Христов с нови отличия

Отличия в два от най-престижните международни хайку конкурси получи роденият в Шумен поет Владислав Христов. В 35-тото издание на ежегодния конкурс „Oi Ocha Shinhaiku” в Токио журито, съставено от най-големите съвременни японски майстори на хайку, присъди на Христов специалната награда за високо качество.  Поетът се нареди сред най-добрите автори и..

публикувано на 25.10.24 в 13:07

На опера в Деня на операта

Веселата и изпълнена с чувство за хумор опера „Дон Паскуале“ ще звучи нейното концертно изпълнение в Шумен в деня, когато светът чества това изтънчено изкуство. Музиката и либретото на Гаетано Доницети пренасят публиката във времето малко преди средата на XIX в. Независимо от факта, че е прекарал тежко заболяване в този момент, композиторът пише..

публикувано на 25.10.24 в 08:46

Тони Райчев с изложба

Самостоятелна изложба на доайена на шуменските художници Тони Райчев ще бъде открита на втория етаж на Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен днес (24.10). Тя се организира с подкрепата на Общинския фонд "Култура" на община Шумен. Това е втората му самостоятелна експозиция през годината, като първата беше през пролетта. Тони Райчев..

публикувано на 24.10.24 в 11:17

Чужденците за нас

Сборник, създаден с много обич към България, ще бъде представен тази вечер в русенския музей от 18:00 часа. В него са публикувани историите на британските пътешественици, минали по нашите земи от края на XVI в. до 1939 г. Авторът на изданието Найджъл Мидълмис е издирил свидетелствата в най-големите библиотеки във Великобритания като..

публикувано на 23.10.24 в 08:45