Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той.

Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на коклюш, има карантиниране, което е вътре в самото училище. Съвсем малко са паралелките, които се обучават от разстояние в електронна среда“, обясни министърът. Той добави, че засега според здравните експерти не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение.


Галин Цоков обясни и защо Шумен е сред областите с най-ниски резултати от външни оценявания и зрелостни изпити. „Както тук, така и навсякъде има много добри училища. Ние в момента сме в едно такова добро училище с високи резултати. Но има и училища, в които резултатите са изключително ниски. Цялата наша работа през тези месеци бе насочена към това как да изравним образователните резултати към по-добрите училища“, каза Цоков.

Целта на ведомството е да обърне по-специално внимание към училищата с по-ниски оценки, за да могат те да повишат своите резултати на следващото външно оценяване. Учениците разполагат с допълнителни часове, в които могат да работят по български език и математика. Следи се дали това се осигурява по национални програми.


От тази година 1400 ученици в Шумен ще бъдат на едносменен режим на учебна работа. По национални програми се отпускат около 6 млн. лв. за изграждане на спортни площадки и ремонт на физкултурни салони. Осигурени са и около 4,5 млн. лв. за ремонт и доизграждане на училищни сгради. Ако всички тези неща се случат, над 3000 ученици в Шумен ще могат да минат в едносменен режим, което също ще подобри качеството на процеса на обучение“, обясни министърът.

Галин Цоков е завършил основното си образование в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”. Там е учил и синът му. По време на посещението министърът се срещна и със свои учители, които вече са пенсионери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За безопасен абитуриентски бал

Полицията в Шумен е създала организация за осигуряване на реда и пътната безопасност по време на абитуриентските балове на 24 и 25 май. Това съобщават от Областната дирекция на МВР.  Днес е проведена работна среща с кметския екип на Шумен, на която са обсъдени организацията и маршрутите на преминаване на автомобилите. Информацията за часовия..

публикувано на 16.05.24 в 14:43

Пожар лумна в Дивдядово

Пожар е лумнал в шуменския квартал "Дивдядово" преди минути, видя репортер на Радио Шумен. Гори пункт за изкупуване на метали. От полицията уточниха, че са се запалили гуми в двора на фирмата за отпадъци. На място са екипи на пожарната и полицията.

публикувано на 16.05.24 в 14:01

Млади спасители в надпревара

Възпитаниците на II ОУ “Д-р Петър Берон“ са победители в областния етап от ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе днес на тренировъчния учебен център на противопожарната служба в Шумен. С общ брой от 148 точки учениците набраха преднина пред отбора на ОУ “Св. Климент Охридски“ от село Пет могили,..

публикувано на 16.05.24 в 13:30
Читалището в село Драгоево, община Велики Преслав

Драгоево се готви за празник

20 години от основаването на клуба на пенсионерите в преславското село Драгоево се навършват днес. Празникът на местната организация на възрастните хора ще бъде честван в петък - 17 май, от 12:30 ч. в центъра на селото. Очакват се повече от 50 участници и гости от общината във Велики Преслав, от пенсионерския клуб и читалището в село Имренчево и от..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Хладилник подпали жилище

Късо съединение в хладилник предизвика пожар в Смядово, съобщават от шуменската полиция. Малко след 17:00 часа вчера постъпил сигнал, че гори апартамент в жилищен блок в Смядово. Към адреса бил насочен екип. На място огнеборците установили, че има пожар в жилище на третия етаж. Успели да го погасят с помощта на 1000 л вода. Станало ясно,..

публикувано на 16.05.24 в 11:01

Спецакция в Струйно

43 тежкотоварни автомобила са проверени вчера по време на специализираната полицейска операция до село Струйно. Това съобщават от шуменската полиция. По време на проверките са установени три нарушения. Установено било, че единият водач управлявал автомобил без годишен технически преглед, друг не носил свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 16.05.24 в 10:11

Спортен празник за децата

Спортен празник организират община Шумен и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Училищна спортна школа “Хан Крум” на 17 май. В спортната проява ще участват ученици от I до IV клас от различни училища в града. Събитието ще се проведе в зала „Арена Шумен“ с начален час 9:30 ч. С много игри ще бъдат представени всички видове..

публикувано на 16.05.24 в 08:58