Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха датите на матурите по желание

Снимка: БГНЕС

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Това съобщават от Министерството на образованието и науката.

На 22 май от 8,30 ч. ще са матурите по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 ч. ще са изпитите по желание от профилирана подготовка по физика и астрономия, по география и икономика, по изобразително изкуство, по история и цивилизации, по руски език и по предприемачество.

В последния ден (29 май) от предстоящата изпитна сесия са държавните зрелостни изпити по информационни технологии – общообразователна и профилирана подготовка.

От МОН напомнят, че задължителната матура по български език и литература е на 17 май от 8,30 ч., а вторият задължителен зрелостен изпит – на 20 май, също от 8,30 ч.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

По-рано имунизират срещу коклюш

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано – при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в Държавен вестник.  Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано – когато бебето навърши съответно 10 и 14..

публикувано на 08.05.24 в 10:31

На амфетамин зад волана

33-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейския арест в Нови пазар след проверка на пътя, съобщават от Областната дирекция на МВР. - Шумен.  По време на проверката е установено, че водачът управлява след положителна на амфетамин и метамфетамин проба. Около 16:00 часа на 7 май полицейски служители спрели в село Кюлевча мъжът, който шофирал лек..

публикувано на 08.05.24 в 10:12

Повече желаещи за депутати

Увеличават се желаещите да станат народни представители. Това стана ясно след приключването на крайния срок за регистрация на листите за предсрочните парламентарни избори на 9 юни.  Кандидатите от 30-и многомандатен избирателен район – Шумен са 192-ма – с 50 повече от вота през пролетта на миналата година. Те ще се борят за шест мандата.  В..

публикувано на 08.05.24 в 09:36

платена публикация
200 фирми в изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май

Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – летище Стара Загора. Посещението на изложението е..

публикувано на 08.05.24 в 07:00

Горска йога приказка

Горската йога приказка „Под гъбката“ зарадва днес децата от трета и четвърта група на Детска градина „Изворче“. Славена Бозовайска от Североизточното държавно предприятие, която е автор на урока, разказа на малчуганите за всички животни и птици, които в един дъждовен ден се приютяват под шапката на малката гъбка.  Децата внимателно изпълняваха..

публикувано на 07.05.24 в 16:14

Денков кандидат от Шумен

Николай Денков отново ще води кандидат-депутатската листа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Шумен. Това съобщават от коалицията.  Мартин Димитров е поставен под номер 1 в Русе. Антоанета Цонева остава водач на ПП – ДБ в Разград. В Търговище първото място в листата е за Илина Мутафчиева, а в Силистра – за Богомил Петков.  Днес от..

публикувано на 07.05.24 в 15:43

Домашен бой на празника

Мъж е задържан за срок до 24 часа за причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщават от ОДМВР Търговище.   На празничния 6 май около 20:30 часа, в поповското село Водица, 23-годишен мъж нанесъл удари по тялото на жената, с която съжителствал на семейни начала. Причинена е лека телесна повреда, уточняват от полицията, но не..

публикувано на 07.05.24 в 13:22