Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

38 000 ще гласуват в чужбина

Снимка: Ани Петрова

Общо над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за Народно събрание. Това посочват от Централната избирателна комисия (ЦИК). 

В полунощ изтече крайният срок, в който българските граждани могат да подадат електронно заявление за гласуване извън страната ни. До края на седмицата ЦИК трябва да обяви и окончателния брой на държавите и секциите за гласуване в чужбина, съгласно обявените срокове от комисията. Срокът, в който ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни изпращат мотивирано предложение до ЦИК за образуване на избирателни секции извън страната, е 17 май. 

Най-много заявления за гласуване от чужбина са подадени от Турция. На второ място по брой са заявленията от Германия, следвани от Обединено кралство Великобритания, Северна Ирландия, Испания. С най-малък брой подадени заявления са САЩ.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, могат да гласуват на 9 юни във всяка избирателна секция извън България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз.


По публикацията работи: Миглена Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу търговия с вот в Шуменско

Полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност, е в ход в област Шумен. По време на операцията ще се проверяват места, за които има категорична информация за извършвани престъпления и за лица, които нарушават изборните права. Правят се и..

публикувано на 31.05.24 в 07:56

Кандидат-депутат се отказа от НС

Кандидат за народен представител от Търговищкия избирателен район се отказа от участие в изборите на 9 юни. Димитър Панайотов, четвърти в листата на коалиция „Ние, гражданите“, е подал заявление с искане да бъде заличен от листата. От Районната избирателна комисия в Търговище вече са уважили волята на Панайотов.  Кметът на Търговище..

публикувано на 30.05.24 в 13:30

7 демо машини в Русенско

В Русенска област продължава симулативното гласуване за изборите на 9 юни. Днес демо машините преди обяд са в селата Иваново, Щръклево и Красен, а от 13:00 часа в кметството на Сваленик.  Общо седем устройства бяха доставени в Районната избирателна комисия в Русе, едно от тях е разположено във фоайето на пленарната зала на община Русе.  Машината там..

публикувано на 30.05.24 в 12:26

Подготвят изборните помещения

Само едно заявление от гражданин на държава членка на ЕС е подадено в община Шумен за гласуване на изборите за евродепутати на 9 юни. Това каза за Радио Шумен Катя Иванова, директор на дирекция "Гражданска регистрация, информационно и правно обслужване" и член на общинското оперативно бюро за подготовка и организация на изборите: Катя..

публикувано на 30.05.24 в 12:24

156 сигнала за нарушения

В МВР са постъпили 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  При сравнение с парламентарния вот през миналата година броят на сигналите е почти изравнен, но досъдебните производства са два пъти и половина повече.  „Това означава..

публикувано на 30.05.24 в 11:57

Изборите на фокус

Изборите на 9 юни за депутати в Европейския парламент и за народни представители обсъдиха с кметовете на населени места в община Шумен по време на работна среща с кмета на Шумен проф. Христо Христов. Кметовете получиха инструкции за оформянето на изборните документи, за графиците за дежурство и сроковете по отделните изборни процедури...

публикувано на 29.05.24 в 16:02

Печати под охрана

Печатите за секционните избирателни комисии за предстоящия 2 в 1 вот на 9 юни пристигнаха в областната администрация в Русе при засилени мерки за сигурност. Доставени са общо 390 печата, които ще останат под денонощна полицейска охрана в институцията, докато бъдат раздадени на осемте общини от региона. Независимо от това, че..

публикувано на 29.05.24 в 15:20