Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.
Хибридните атаки, на които са подложени българите, имат за цел да събудят носталгията към миналото и да предизвикат съмнения към европейския избор на България. „Непрекъснато виждаме заглавия, че все Европейският съюз нещо ни забранява. Първо беше ракията, после шкембе чорбата, а сега са розовите домати“, обясни тя. В последните години се забелязват и кампании, които искат да откажат българите да упражнят правото си на глас по време на избори. Това става с разпространението на твърдения, че вотът така или иначе е купен или че машините са манипулирани.
По време на семинара бяха показани така наречените дийпфейк материали, генерирани с помощта на изкуствен интелект. В един от клиповете образът и гласът на президента Румен Радев рекламира инвестиционна измама. „С развитието на технологиите все по-често ще виждаме такива манипулации“, обясни Никола Лалов от "Mediapool". Пред гостите на семинара той развенча и конспиративната теория, че зеленото лого със силуета на жаба, което стои на редица сладки изделия, не означава, че в тях е вложена пудра от насекоми. Знакът гарантира устойчивото производство на използваните какаови зърна.
„Все пак всяка лъжа умира в момента, в който е хваната“, каза още Бозукова.
“С проявата на небрежност, ако не си достатъчно отговорен към себе си и близките си, ти ще обслужваш чужди интереси. А много от тези дезинформационни кампании са насочени пряко към твоя джоб. Могат да застрашават здравето ти, личното ти благосъстояние, а дори и живота на твои близки”, добави Никола Лалов.
Журналистите показаха и най-известните онлайн платформи за проверка на фактите. Сред тях бе и секцията в сайта на Българското национално радио.
Защо българите са склонни да вярват на фалшиви новини? Как да противодействаме на лъжите онлайн, които си играят с нашите емоции и предварителните ни нагласи? Отговори на тези въпроси чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с Мартина Бозукова и Никола Лалов от "Mediapool".
Мустафа Чаушев и дъщеря му Ажда гостуваха днес във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Целият втори етаж на школото е пълен с портретите на шуменци, гордост за града, а сред личностите е и Мустафа Чаушев. Певецът, роден в Шумен, за първи път видя изображението си и се трогна от сърце. Децата от певческата група "Малки..
Наскоро чешкото правителство отказа да определи дата за въвеждане на еврото, въпреки че приемането му е залегнато в договора за присъединяване към ЕС от вече над 20 години. Противопоставянето в Чехия всъщност е между политиците и обществото от една страна и бизнеса от друга. Чуйте коментара на Петър Нейков по темата:
Общо 14 са номинациите за Наградата на Шумен за образование и наука за 2024 година. Индивидуалното отличие в категория „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“ ще получи Цветелина Петрова. Тя е студент 4-и курс в ШУ "Епископ Константин Преславски", а по-рано е завършила средното си образование в ППМГ „Нанчо Попович“ в..
Как да живеем, без да вредим сами на здравето си, е въпрос, на който не само възрастните търсят отговор, но и децата. И учениците от трети "а" клас в СУ "Христо Ботев" в Разград вече имат идея как да живеем без тютюнев дим и алкохол. Тази рецепта е част от проект, реализиран от възпитаниците на училището в рамките на втория етап на националния..
В продължение на почти 80 дни шуменецът Марио Владимиров изкачва всеки ден 1300 стъпала. Те водят до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Компания по време на кардио тренировките често му прави Калин Николаев, който го мотивира да започне предизвикателството. „Изкачването на стъпалата е добра тренировка, която помага на цялото..
Казват им "плескани яйца" по етрополски, но те се рисуват с любов и търпение поне час. После сърце не ти дава да се бориш с тях, те са за съзерцание и подарък на скъп човек. Традицията за изписване на етрополските "плескани яйца" не крият, а показват из цялата страна уредници от Историческия музей в Етрополе. Правят работилници, организират изложби и..
Ние сме това, с което се храним и затова трябва да сме много отговорни към всичко, което слагаме на трапезата си. На тази максима е привърженик и проф. Станка Дамянова, специалист по хранителни технологии и директор на Филиала на русенския университет в Разград. По време на великденските празници по традиция слагаме много тестени изделия на..