Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецепти за весело лято

Снимка: Радио Шумен

Децата са във ваканция и нещата, които ги вълнуват през горещото лято, са само хубави. Нека ние, възрастните, ги чуем, за да ни напомнят колко малко ни трябва понякога, за да бъдем щастливи. 

Жулиета Герова ни среща с малчугани между 7 и 10-годишна възраст, които се събират всеки делничен ден под дебелата сянка на лятна занималня в района на Стария град на Шуменското плато. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съединението - стъпка към националния идеал

Съединението на България на всички нейни територии, на които живеят етнически българи е мечта и цел през цялата на епоха на Възраждането.  Този идеал, който се появява през третата четвърт на XIX в. включва не само създаването на българска държава, но и такава държава, която e модерна, национално обединена и унитарна, без автономни територии, заяви..

публикувано на 06.09.24 в 09:00

Диненият мед на Смилец

Колко килограма маджун мислите, че могат да излязат от 1 тон дини? Отговорът знаят в село Смилец. Диненият маджун е безспорната емблема на силистренското село Смилец. Рецептата за автентичния динен мед, както още го наричат, се пази от поколения в селото и местните твърдят, че може да изкара 1 век, без да промени качествата си. Това е..

публикувано на 05.09.24 в 14:04

Кочово чества Съединението

Хляб с душа от детството, полева боб чорба по рецепта от Първата световна война, Военен музей на открито, конкурс „Какво е за мен България“, проведен и сред българските училища в чужбина, тържествен концерт-спектакъл.  Двудневна празнична програма посвещават в село Кочово, община Велики Преслав, на Деня на българското Съединение. Инициативата е на..

публикувано на 05.09.24 в 12:34

Задай посоката - искаме да ви разкажем

Националното сдружението „Мостове“ провежда информационна кампания „Задай посока – искаме да ви разкажем“, която се реализира с подкрепата на Агенцията за хора с увреждания. Чрез сайта и фейсбук страницита на сдружението „Мостове“ всеки може да проследи хода на инициативата. Дори може да сподели снимки и коментари, свързани с частни или обществени..

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Подкрепа за училище

През октомври изтичат крайните срокове за подаване на документи за еднократно подпомагане на семействата с ученици и за отпускане на енергийни помощи. Към момента над 9700 жители на Шуменска област вече са получили одобрение за отпускане на целева помощ за отопление. И тази година най-много са заявленията за отопление с твърдо гориво, като..

публикувано на 05.09.24 в 08:28

Шанс за пълноценен живот

Ще ви разкажем една лична история. Лична, дотолкова, доколкото ще говорим за съдбата на един отделен човек. Но това е съдбата и на хиляди други млади хора в България, които живеят с различни по вид и степен увреждания и за които възможностите за трудова реализация клонят към нула. Расим Исуфов от Омуртаг е на 44 години, преди няколко години е..

публикувано на 05.09.24 в 08:17
Паметник

Нови туристически услуги на Паметника

С по-високи цени са входните билети от тази седмица за Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен . 6 лева вече е цената на билета за възрастен, досега посетителите заплащаха по 4 лева за билет. Входът за деца и студенти е 3 лева, а хората с увреждания ще влизат срещу един лев. Промяна има и в цената на семейния билет, който от..

публикувано на 05.09.24 в 07:49