Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грамофонни плочи в изложба

4
Снимка: РБ Партений Павлович

Изложба библиотечен калейдоскоп е разположена в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Тя представя част от грамофонните плочи от фонда на библиотеката.В изложените плочи от библиотечните фондове има изпълнения на популярни певци от близкото минало, литературни композиции, детски приказки. 

Голяма част от изложбата заемат емблематични изпълнители на българския фолклор - Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Вълкана Стоянова, Недялка Керанова, Илия Аргиров, Костадин Гугов, Тодор Кожухаров, Янка Рупкина, Валя Балканска. 

В изложбата са включени и плочи с изпълнения на звезди на българското оперно изкуство – Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Никола Гюзелев и др. В експозицията са представени и популярни певци от българската естрада – Васил Найденов, Лили Иванова, рок групите Щурците, Диана Експрес, Ахат, LZи др.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 август.


По публикацията работи: Стефка Савова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да пазим децата на пътя

Община Тутракан се включи в кампанията в рамките на Европейската седмица на мобилността за опазването на живота и здравето на най-малките участници в движението – децата. Заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) бе организиран открит урок в СУ „Йордан Йовков” с учениците от начален..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Живи човешки съкровища

Процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ обяви Министерството на културата. Целта на кампанията е опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения. Процедурата се извършва на 2 етапа: областен (от 19..

публикувано на 20.09.24 в 15:41

Отново пиян на пътя

Бързо производство е започнато в РУ-Дулово за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. 30-годишен водач на лек автомобил „Ауди“ бил спрян за полицейска проверка на 19 септември около 23:30 часа по ул. „Йордан Йовков“ в града. Тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила.  Отказал е да даде кръвна проба и е..

публикувано на 20.09.24 в 09:59

Мъж си изхвърли парите

34 000 лв., 6000 долара и 1020 евро хвърлил през терасата 72-годишен мъж, след като станал жертва на телефонна измама. Това съобщават от силистренската полиция. На 19 септември в Силистра той получил обаждане на домашния си телефон от непознат, който го измамил по познатата схема - помощ за залавяне на ало измамници. Мнимият полицай поискал мъжът да..

публикувано на 20.09.24 в 09:55

Спецакция в Силистренско

Мащабна полицейска операция се провежда днес в Силистренска област. Проверката се извършва от мобилни екипи и на няколко изградени контролно-пропускателни пункта. Със свои сили участва и Зоналното жандармерийско управление – Русе. Акцията се провежда във връзка с Деня без загинали на пътя – 18 септември. Следи се за спазване на правилата за..

публикувано на 18.09.24 в 14:12

Баба Илийка на 100

Илийка Калинова Гичева е най-възрастната жителка на тутраканското село Белица. Родена на 17 септември 1924 година, днес тя чества 100-годишен юбилей. Кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, зам.-кметът Васил Дойнов и директорът на Дирекция „Образование, култура, спорт и младежки дейности” Сашка Атанасова уважиха празника на..

публикувано на 17.09.24 в 13:50
Община Главиница

Санират сгради в Главиница

Извънредна общинска сесия предстои в Главиница от  10:00 часа днес.   Съветниците трябва да приемат решение за издаване на запис на заповед от кмета на община Главиница в полза на ДФ „Земеделие“, обезпечаващ авансово плащане за проект за енергийна ефективност на сгради, общинска собственост, на територията на общината.   Ще бъде д опълнена и..

публикувано на 17.09.24 в 08:46