Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Красота и уют в сърцето на гората

4
Снимка: "Вила Царица"
В горите на Шуменското плато отвори врати една нова дестинация за любителите на природата и добрата храна – "Вила Царица".

Вилата се намира в сградата на бившата станция на „Ремзавода“, която е реновирана из основи, за да предложи ресторант за 50 души и хотелска част с 12 стаи.

Ресторант „Царица“ е продукт на споделената визия на собствениците, главния готвач Димитър Димитров и управителя Христо Димитров.

Помолихме шеф Димитров да ни разкаже за пътя, който е изминал до създаването на това кулинарно бижу:

„Професионалното отношение към работата, граничещо с педантичност, е условие за успех. Имах шанса да уча в Кардифския Метрополитен Университет, както и да работя в отлични ресторанти в различни европейски страни, което разшири кръгозора ми относно възможностите за изява в готварството като вид изкуство. В ресторант „Царица“ всяко ястие е разработено, за да отвори небцето, да изненада клиента и да бъде преживяване само по себе си. Използваме местни продукти, подбрани меса, сирена и свежи подправки. Работим със сезонни плодове и зеленчуци и най-добрите брашна на континента.“


Управителят на ресторанта Христо споделя тази визия и добавя с усмивка:

„Рецептата за успех на един ресторант има три основни съставки: мястото, храната и обслужването. "Вила Царица“ има райско местоположение, обградена от горите на природен парк "Шуменско плато" с гледка към Шуменската крепост. Сградата е изградена с много вкус и мисъл за удобството и доброто настроение на клиентите. Менюто, което сме разработили, е малко (по обем) за нашите стандарти, но всяко ястие в него е приготвено с внимание към детайла и пресни съставки в един своеобразен българо-европейски фюжън. А що се отнася до третата съставка – обслужването – искаме и в това отношение да изненадаме приятно гостите. Малки неща като салфетките от плат, двойните прибори и селекцията от отлични местни и вносни вина допринасят гостите на ресторант „Царица“ да се чувстват специални и да ни се доверят за личните си и професионални поводи.“


В градината на "Вила Царица“ намираме и Лили Григорова, която е един от мениджърите на проекта.

„Всичко започна с едно усещане,“ казва тя. „Когато слезеш от колата на паркинга на вилата и поемеш дъх, нещо се отпуска в теб. Отърсваш се от праха и стреса на града. Душата ти сякаш се събужда и започва да диша. От години мечтаем да създадем тук горско убежище за семейства и приятели, където възрастните да могат да си починат, а децата да се забавляват. Когато отвори хотелската част през октомври, се надяваме да привлечем семейства от цялата страна, за които "Вила Царица“ да бъде база. От тук те могат да посетят забележителностите на Североизтока – Мадара, Плиска, Велики Преслав, горските пътеки, местата за бърдуочинг, парапланеризъм, винарските изби и пр. Ресторант „Царица“, от друга страна, бързо намери своите фенове сред любителите на хубавата храна в Шумен. Надявам се с новите есенни предложения в менюто и ежедневния ни стремеж към предлагането на перфектната чиния да намерим още доволни клиенти. Екипът ни е млад, амбициозен, основните фигури в него са професионалисти, които дълги години са работили в чужбина. Проектът „Вила Царица“ успя да ги убеди да се завърнат в Шумен с интересната си концепция и споделената страст да бъдеш част от нещо различно и красиво.“


Сядаме в лятната градина, за да се насладим на зеленината и чистия въздух. Между клоните на боровете, на отсрещния баир се издигат стените на Шуменската крепост. От прозорците на ресторант „Царица“ се лее тиха музика от седемдесетте, която ни връща във времената на един по-семпъл свят. Поръчваме си телешки рибай стек, който е розов и сочен в средата, точно както трябва да бъде. Свежата салата с поширани круши и еспума от синьо сирене ни пренася на френската Ривиера или на витите улици на Прованс. А домашните пържени картофки с трюфел и пармезан са перфектният спътник за любимите ни освежаващи напитки. Поръчваме си по един от четирите десерта, ей така за разкош, и с доволни стомаси и щастливи сърца се наслаждаваме на падащата вечер.

"Вила Царица“ е това, което обещава: убежище за търсещите красота, спокойствие и вкусна храна. Място, на което ще се връщаме отново и отново.

Може да харесате Фейсбук страницата на вила "Царица".

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза

В понеделник облачността ще е променлива, по-значителна около и следобед. На отделни места е възможно да превали. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, който привечер чувствително ще отслабне. Остава хладно за сезона с преобладаващи минимални температури между 9° и 14° и максимални предимно между 18° и 23°.  И през останалите дни..

публикувано на 15.09.24 в 15:51
ОДМВР Монтана

Нови опити за телефонни измами

За опити за телефонни измами са съобщили жители на Велики Преслав в Областната дирекция на МВР в Шумен. Непознати са се обаждали на хората като се представили за служители на електроразпределителното дружество и им съобщили, че имат големи задължения за електроенергия. В единия от случаите са казали, че домакинството дължи 10 000 лв. След това..

публикувано на 15.09.24 в 13:35

Задържаха мъж с наркотици

41-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Разград, е задържан за притежание на дрога, съобщиха от полицията в Разград.  При проверка, извършена на 14 септември, е установено, че мъжът държи у себе си стъклена бутилка с бяло кристалообразно вещество с тегло  близо 9 грама.  След тест е установено, че то реагира положително на метаамфетамин...

публикувано на 15.09.24 в 11:26

Отново домашно насилие

Сигнал за домашно насилие е подала 55-годишна жена в шуменската полиция. Тя е отишла в полицейското управление в събота и е съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала ѝ е причинил телесна повреда. След това я заключил извън жилището, в което живеят.  33-годишният мъж е заловен и задържан за срок от 24 часа в управлението в Шумен. По случая..

публикувано на 15.09.24 в 11:21

Първият звънец удари в Истанбул

Започна новата учебна година в българското неделно училище в Истанбул. Тази година неговия праг прекрачиха 17 първокласници. Официалното начало дадоха министрите  на туризма и на образованието - Евтим Милошев и Галин Цоков.  Училището в Истанбул носи името "Св. Св. Кирил и Методий" и в него се обучават деца и ученици от предучилищна група до 6 клас...

публикувано на 15.09.24 в 10:15

Без цветя за първия учебен ден

Девет русенски учебни заведения се включват в кампанията на Фондация „Александър Русев“ за първия учебен ден утре. Каузата тази година е под наслов „Букет цветя, букет надежда“.  Целта на кампанията е да се съберат средства за изграждането на Водно-рехабилитационен център за деца и възрастни с ментални и физически затруднения.  Кутии за дарения ще..

публикувано на 15.09.24 в 09:03

Хладно и облачно в неделя

Днес преди обяд облачността ще бъде променлива, на места главно във вътрешността ще има превалявания от дъжд. Следобед ще е по-често облачно и тогава отново на много места ще има краткотрайни валежи.  Ще бъде ветровито с умерен, по крайбрежието с пориви до силен вятър от север-северозапад. Остава хладно, с минимални температури във вътрешността..

публикувано на 15.09.24 в 07:41