Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на търговищкия театър

3
Снимка: Личен архив

За четвърта поредна година Драматичният театър в Търговище следва обща линия, на която са подчинени всички премиера през творчески сезон.

Така е и в навечерието на новия, когато директорът на културния институт Владимир Петков обяви, че темата, над която ще се работи в следващите месеци е „Духът“.

На тази водеща нишка е посветено и първото ново заглавие в афиша на театъра. „Брак по спешност“ е авторският спектакъл на режисьорката Надя Асенова с участието на известната актриса Мая Бежанска.

В него са представени наболелите проблеми на съвременния свят, където бързият ритъм и стремежът към материалното често засенчват истинските човешки ценности. Премиерата на иначе комедийния текст ще бъде около 20 октомври, заяви директорът на търговищкия театър Владимир Петков.

Ролите в спектакъла „Брак по спешност“ играят любимците на публиката Камен Иванов, Атанас Махнев, Димитър Мартинов, Божидар Попчев, Давид Крумов и Румен Ангелов, за когото това е актьорски дебют на търговищка сцена.

В самия край на септември с постановката на Денислав Янев „Страст под брястовете“ ще бъде чествана 70-тата годишнина на доайена на търговищкия и русенския театър актьорът Любомир Фърков.

Чуйте интервю на Миглена Стефанова с Владимир Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз и хайку

Какви са общите моменти между джаза и хайку поезията и как двете на пръв поглед различни изкуства могат да бъдат включени в едно общо културно събитие?  От днес Шумен е домакин на Младежкия фестивал „Деца на джаза“. Фестивалът се организира за втора поредна година от Общинския младежки дом в партньорство с радио Jazz FM с подкрепата на Министерството..

публикувано на 27.09.24 в 08:55

Магията на китарата

Повече от 2 години Светлозар Драгнев от Дулово е ръководител на Школа по китара към читалище "Бялата лястовица - 2018" в града. За втора поредна година целият екип обяви септември за Месец на китарата.    ,,Събитие, което ще ви даде възможност да се докоснете до магията на музикалния инструмент“, каза той в интервю за Радио Шумен.  Чуйте..

публикувано на 27.09.24 в 08:42
Народно читалище

„Postcard“ с концерт в Шумен

Джаз група „Postcard“, сформирана в консерваторията „Принс Клаус“ в Грьонинген, отново ще гостува в Шумен. Концертът е на 28 септември, събота, от 19.00 часа в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“. Свои авторски пиеси ще представят Ралица Тонева (алт саксофон, флейта), Неделчо Нинов (тенор тромбон), Вилизар Гичев (китара) и Теодор..

публикувано на 27.09.24 в 08:33

Традицията продължава за оркестъра

Последният концерт на Симфониета Шумен преди същинското начало на сезона е тази вечер (26.09) от 19:05 часа, когато на сцената ще излязат младите надежди на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В програмата ще звучат произведения на Дариус Мийо, Карл Мария фон Вебер, Моцарт и Ларс-Ерик Ларсон. Публиката ще чуе..

публикувано на 26.09.24 в 08:25

Емоции в картини и снимки

Преживяване, нарисувано на картина и емоция, уловена в един миг от фотоапарата. Това е общата изложба, наречена „Импресии“ на художничката Мариана Петкова и Даниела Вичева. За първи път експозицията ще бъде подредена в артистичното пространство в старата част на великолепната сграда на Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. Там ще са..

публикувано на 26.09.24 в 08:16

Фантастиката на Явор

Писателят Явор Цанев гостува в шуменското Народно читалище "Добри Войников-1856", за да срещне малките си читатели със своя роман „Силвър и вампирите“. Авторът е издател и на единственото у нас списание за фантастика, фентъзи, хорър, крими и мистерии „Дракус“. Преди дни излезе неговият последен брой с разкази на Богданче Ангелче Владимир Дворецко,..

публикувано на 25.09.24 в 13:54

Есен и песен

XI-ият Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“ ще се състои от 27 до 29 септември (петък, събота и неделя) 2024 г.  Фестивалът има конкурсен характер и е в две направления – конкурс за изпълнители и конкурс за авторска песен. Павлинка Марева от читалище „Добри Войников -1856“ поясни, че има 42 заявки за участие на..

публикувано на 24.09.24 в 14:09