Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с къща "Елеонора" на фокус

Община Шумен
Снимка: Община Шумен

Ще бъдат ли избрани управител на Комплексния онкологичен център и обществен посредник в община Шумен? Това ще решат днес общинските съветници на първата им редовна сесия след лятната почивка.

Конкурсът за ръководител на лечебното заведение приключи в края на август. Най-висока оценка получи досегашният управител д-р Свилен Арнаудов.

Дияна Стефанова, която има юридическо и икономическо образование, е първа в конкурса за обществен посредник. Пет пъти съветниците не гласуваха доверие на досегашните кандидати. Стефанова участва в процедурата за първи път. 

43 са точките в дневния ред на днешната сесия. Сред тях са предложенията за закриване на филиал „Патиланци“ в детската градина на квартал „Мътница“, питане за употреба на забранения райски газ в Шумен и повишаването на наемите за „Арена Шумен“ от външни ползватели. Ако бъде подкрепено предложение на общинския съветник Пламен Петков, полицейските служители ще могат да осъществяват контрол по Наредба №1. Тя урежда поддържането и опазването на обществения ред.

Съветниците трябва да решат и дали да отстъпят на многопрофилната болница в Шумен парцел в двора на лечебното заведение, на който да бъде изградена хеликоптерна площадка. Предвидени са бюджетни промени за ремонта на компрометирани улици, които са били в гаранция, а разходите на по-късен етап ще бъдат поискани от строителите, които не са се справили добре с подмяна на ВиК мрежата или последващото асфалтиране. В списъка с тези проблемни улици са „Университетска“ и „Дедеагач“.

Ще се дискутира и темата за новия дом на Художествената галерия “Елена Карамихайлова“. Комисията по култура към Общинския съвет настоява община Шумен да изпрати писмо до Министерството на културата. То трябва да осигури експерти, които да направят препоръки как да бъде решен проблемът с влагата в ремонтирания с 1 млн. лева комплекс „Елеонора“. До решаването на този проблем ценните експонати от фонда на галерията няма да бъдат преместени във възрожденските сгради. 

Направено е предложение за промяна на името на село Струино. Вместо „и“ зам.-кметът Виктория Ковчазова предлага името на населеното място да се изписва „й“. 

Общински съветници от ДПС настояват кметът на село Черенча Хасан Хасанов да получи златна значка на община Шумен. 

Заседанието на Общинския съвет започва в 9:00 в зала 363 на общинската администрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оживяват стари занаяти и бойни техники

С демонстрации на занаяти, бойни игри и техники и с представяне на средновековния бит и култура в Шумен продължава Международният исторически фестивал „Доблест и слава“. Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и чужбина по атрактивен начин показват моменти от живота в различни исторически епохи. Пенко Цанков от Варна и..

публикувано на 28.09.24 в 14:08

Пари за ремонти на пътища

Осем споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти на обща стойност стойност над 8.58 млн. лева подписаха кметът на Шумен проф. Христо Христов, заедно с директор дирекция „Бюджет, финанси и работна заплата“ Силвия Мирчева и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова. От бюджета по..

публикувано на 28.09.24 в 10:45

Ретро-рали „Златни пясъци“ в Шумен

Автомобилите от XIX издание на класик рали „Златни пясъци“ ще пристигнат днес, на 28 септември, (събота) в Шумен.  От 11:30 часа в района на пивоварния завод ще бъде даден старт на етапа „Точна езда – Пивовара“. Тази година се очакват около 20 ретро автомобила и още 10 електрически. В 12:40 часа участниците в ралито ще бъдат на  бул...

публикувано на 28.09.24 в 08:54

Втори ден "Доблест и слава"

С демонстрации на занаяти започва днешният (28.09.) втори ден на Международния исторически фестивал „Доблест и слава“. Това ще бъде от 10:00 часа на поляните зад Шуменската крепост. Ще има атракции като стребла с лък, бойни игри, практики и техники. Малките посетители на фестивала ще имат възможност да си направят снимки с кон, както и да проведат..

публикувано на 28.09.24 в 08:42

Откриха обновени игрища в училище

2 реновирани футболни игрища и 1 площадка за тенис на корт откриха в шуменското СУ “Сава Доброплодни“. Това се случи в днешния Европейски ден на спорта с участието на звезди от ПФК “Лудогорец“.  Трите спортни игрища са обновени през лятото на тази година, като по проект на Министерство на образованието и науката са отпуснати 100 000 лева. Също около 100..

публикувано на 27.09.24 в 14:28

Кражба у дома

81-годишен мъж от село Веселиново установил липса на парична сума от жилището си и подал сигнал в полицейското управление във Велики Преслав.  По негови данни, кражбата на 2400 лева станала за времето от 17 до 19 септември. В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите оперативни действия извършителят, 18-годишен местен жител, бил..

публикувано на 27.09.24 в 12:29

Скандал за паркиране

Сигнал за спор и последвал скандал за паркомясто е постъпил в шуменската полиция. Спорът е станал на ул. “Ген. Скобелев“ в Шумен между 46-годишен мъж и 28-годишна жена.  По данни на шуменката, мъжът не се съобразил с това, че му съобщила, че има платено място. При опит да паркира на същото място автомобила, два пъти я ударил при маневра на..

публикувано на 27.09.24 в 12:04