Дърво с три сорта ябълки - зелена, червена и жълта. Или кайсия, череша и два вида сливи на едно дърво. Това са само част от биочудесата на Станислав Стефанов - Стенли. Любителите на природата го познават от Хижа „Минзухар“ край Русе, където повече от 6 години е хижар. Отглежда зеленчуци, билки, овошки, пчелни кошери. Организира срещи, работилници и обучения за популяризиране дейности в градината и двора - без химия и в синхрон с природата.
Станислав Стефанов е амбициран да докаже, че биологичното градинарство и овощарство са мисия възможна, само трябва им се посветиш. Редовно снима и качва клипове за да направи знанието, което притежава достояние на всеки, който цени чистата храна. Чуйте подробности в интервю на Христина Димитрова.
На 12 март предстои поредно безплатно практическо обучение по облагородяване /ашладисване/ в района на хижа "Минзухар". Гост ще е един от популярните майстори на присадките. Събитието предвижда теоретична част и топъл чай, в която ще ви запознаят с различните техники, видовете инструменти, устройството на дърветата и процесите протичаши в тях, съвместимостта на различните овощни видове и подходящото време за работа. После на терен ще има и практическата част за запознаваме с техниките на облагородяване и резитба на овощните дървета. Ще видите вече оформени овошки присадени преди 3 сезона и вече влезли в плододаване.
През юни миналата година Хижа "Минзухар" отбеляза 90 години от създаването си. Поддържането и съществуването на хижата е сред каузите в живота на Стенли. Със съпругата си Милена организират творчески работилници за деца по различни поводи, привличат млади хора и семейства с различни инициативи.
Защо Хижа "Минзухар" е различна, разказва хижарят. Чуйте с какво, какъв е капацитетът и и историята и.
Мустафа Чаушев и дъщеря му Ажда гостуваха днес във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Целият втори етаж на школото е пълен с портретите на шуменци, гордост за града, а сред личностите е и Мустафа Чаушев. Певецът, роден в Шумен, за първи път видя изображението си и се трогна от сърце. Децата от певческата група "Малки..
Наскоро чешкото правителство отказа да определи дата за въвеждане на еврото, въпреки че приемането му е залегнато в договора за присъединяване към ЕС от вече над 20 години. Противопоставянето в Чехия всъщност е между политиците и обществото от една страна и бизнеса от друга. Чуйте коментара на Петър Нейков по темата:
Общо 14 са номинациите за Наградата на Шумен за образование и наука за 2024 година. Индивидуалното отличие в категория „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“ ще получи Цветелина Петрова. Тя е студент 4-и курс в ШУ "Епископ Константин Преславски", а по-рано е завършила средното си образование в ППМГ „Нанчо Попович“ в..
Как да живеем, без да вредим сами на здравето си, е въпрос, на който не само възрастните търсят отговор, но и децата. И учениците от трети "а" клас в СУ "Христо Ботев" в Разград вече имат идея как да живеем без тютюнев дим и алкохол. Тази рецепта е част от проект, реализиран от възпитаниците на училището в рамките на втория етап на националния..
В продължение на почти 80 дни шуменецът Марио Владимиров изкачва всеки ден 1300 стъпала. Те водят до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Компания по време на кардио тренировките често му прави Калин Николаев, който го мотивира да започне предизвикателството. „Изкачването на стъпалата е добра тренировка, която помага на цялото..
Казват им "плескани яйца" по етрополски, но те се рисуват с любов и търпение поне час. После сърце не ти дава да се бориш с тях, те са за съзерцание и подарък на скъп човек. Традицията за изписване на етрополските "плескани яйца" не крият, а показват из цялата страна уредници от Историческия музей в Етрополе. Правят работилници, организират изложби и..
Ние сме това, с което се храним и затова трябва да сме много отговорни към всичко, което слагаме на трапезата си. На тази максима е привърженик и проф. Станка Дамянова, специалист по хранителни технологии и директор на Филиала на русенския университет в Разград. По време на великденските празници по традиция слагаме много тестени изделия на..