Илиана Раева за ансамбъла: Те са диамантите на България

Ансамбълът ни по художествена гимнастика
Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева публика хвалебствен коментар в своя профил във Фейсбук за олимпийските ни шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика.

Предлагаме ви написаното от Илиана Раева за момичетата от ансамбъла:

От всички поколения “златни момичета” на България, само тях нарекоха диамантите! Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова.

Така ги нарече журналистът Найден Тодоров. Видя ги за първи път и каза, че те са от друго измерение.

Дойде Вера Маринова в залата преди 5 години и като ги видя, се обърна към мен и каза: ”Илиана, никога не сме имали такъв отбор!” Нещо подобно каза и Лили Игнатова, когато дойде в залата и ги видя за първи път.

Те стартираха кариерата си наистина с гръм и трясък! Целият свят ахна! Целият свят от специалисти, състезатели и треньори. Играеха своите шедьоври съчетания и покоряваха сърцата на всички, които ги гледаха. Не е случайно, че испански фенове ги нарекоха ”Кралиците” и навсякъде пътуваха, за да ги подкрепят.

Те са много силни, талантливи, респектиращо дисциплинирани, безкрайно трудолюбиви, но най-много се радвам на тяхната смелост! Да! Нямате представа, колко са смели! Мечтаеха твърде смело! Не искаха просто медал, а искаха ЗЛАТЕН ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ! Това беше най-смелата им мечта.

Винаги съм присъствала на големите състезания с идеята да помагам на треньори и състезатели като им вдъхвам кураж и вяра! Но истината на това състезание беше, че стоях до едни воини с толкова ясно изразена смелост и готовност за битка, че самата аз получих част от тази непоколебимост!

Нямате представа, какво спокойствие излъчваха. Да, вълнение имаше, но страх не виждах, не усещах. Те искаха на всяка цена своя златен медал! И го получиха с безапелационна класа и сила!

Това бяха 5 години наистина къртовски труд и отдаденост! Бяха най-силни на всички състезаниея, но или допускаха грешка, или им отнемаха титлата. Но получиха най-голямата титла - ОЛИМПИЙСКАТА! На тях им прилягаше най-много! Конкурентите ни бяха много силни, но ние рискувахме и направихме най-трудните съчетания. И рискът ни успя!

Голямо удоволствие е за мен да ги гледам на състезание, но най-голямото удоволствие е да ги гледам как работят в залата - истински, стопроцентови войници!

Няма хленчене, никога не маркираха, никога не се оплакаха!

Затова и получиха!

Те са най-яркото доказателство, че Бог обича смелите, силните и трудолюбивите!

Нека тези ДИАМАНТИ бъдат пример на всичките ни гимнастички, за да вярват, че когато искаш и знаеш как, мечтите се сбъдват!

Велики сте, момичета!

Респект и огромна обич към вас!

Благодаря, че сте възпитали такива истински, съвременни героини!

Респект!, написа Илиана Раева във Фейсбук, с което изрази възхищението си от ансамбъла ни по художествена гимнастика.

А в друг свой пост в социалната мрежа Раева похвали горещо и треньора на златната петорка Весела Димитрова:

Весела Димитрова - големият герой и победител!

Работила съм с много треньори, все добри и талантливи! България притежава плеяда от фантастични специалисти.

Но Весела е съвкупност от толкова много таланти, че не съм изненадана, че именно тя е избраницата на Бог и Съдбата да получи най-голямото признание - треньор на олимпийски шампионки! Тя е блестящ хореограф, познава гимнастиката с най-важните и детайли, но на мен лично, най-много ми допада нейният мащаб! А това е много, много рядко качество.

Весела преживя всичко по пътя до най-големия връх в спорта на един треньор.

Появи се с гръм и трясък и от първата година до Олимпийските игри бяхме с най-силния ансамбъл в света! Да! Никой не беше по-силен и можещ тези 5 години! С разлика! С разлика, която показаха и оценките в крайното класиране на Олимпиадата!

Всяко нейно съчетание е шедьовър. Дори и с този ненормален правилник.

Знам, че следващите и съчетания по новите правила отново ще предизвика възторга на многобройните ни фенове, защото просто тя е Весела Димитрова, първата треньорка на България достигнала най-високия връх в спорта - Олимпийски златен медал!, завърши Раева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Горанова донесе първото злато за България в Токио.

България 19-а по златни медали на глава от населението

След много силното представяне на българските спортисти в заключителните дни на Олимпиадата в Токио България записа най-доброто си представяне на олимпийски игри от Атина 2004 насам. Страната ни нямаше златен медал от олимпиада от Пекин 2008 насам, но в заключителни четири дни каратеката Ивет Горанова, боксьорката Стойка Кръстева и националният ансамбъл..

публикувано на 09.08.21 в 11:39
Ансамбълът на България

Грациите на България и Израел победиха рускините и заради останалите

Гледах умишлено спортната емисия по една от руските телевизии вчера. Не е да липсваха интересни новини около руския олимпийски тим, но емисията в две трети бе ориентирана около "ограбването" на руските гимнастички. Хегемонията на рускините в този спорт бе нарушена след 25-годишна доминация, през който период рускините обираха всичкото злато на..

публикувано на 09.08.21 в 11:29
Ансамбълът на България се окичи със златните медали на Олимпиадата в Токио

Златни български момичета!

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на Игрите в Токио.  Българките бяха без конкуренция в многобоя и с общ сбор от 92.100 точки спечелиха отличието, което досега липсваше във витрината на този спорт у нас – злато от Олимпиада. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова се..

обновено на 08.08.21 в 17:16
Ивет Горанова донесе първата олимпийска титла за България от игрите в Токио

България на 30-о място в класацията по медали

България финишира на 30-атапозиция в класирането по медали на Олимпийските игри в Токио. Златни отличия днес в последния ден завоюва ансамбълът ни по художествена гимнастика. България в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс се пребори за..

публикувано на 08.08.21 в 14:29
Българските гимнастички в Токио, 8 август 2021 г.

Аплодисменти за българския ансамбъл в Италия

Италианските медии и специалисти аплодираха българския ансамбъл по художествена гимнастика окичил се с олимпийското злато. Негов конкурент бе този на Италия, който спечели бронза. Заслужен триумф за България! Заслужен златен медал! Неудържим, вихрен, безупречен, стратосферен, отличаващ се от всички - ансамбълът на България! Това са само част от..

публикувано на 08.08.21 в 13:06
Мирела Демирева

Мирела Демирева завърши на дванадесета позиция във финала в скока на височина

Мирела Демирева завърши на дванадесета позиция във финала в скока на височина на Олимпиадата в Токио, с преодолени 1.93 метра.  Както и в квалификацията и тук българката имаше проблеми с чистото преодоляване на различните височина и започна с грешка на 1.84 метра.  След това тя се справи с началната височина от втория път.  Последва успех на 1.89 метра..

публикувано на 07.08.21 в 15:27
Боряна Калейн

Боряна Калейн е пета в индивидуалния многобой

Боряна Калейн завърши на пето място в индивидуалния многобой на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Токио. Така тя изравни най-доброто постижение на българска състезателка на Олимпиада отпреди 25 година, когато Мария Петрова завърши пета в Атланта 1996. Титлата е за представителката на Израел Линой Ашрам.  Втора и трета са Дина Аверина..

публикувано на 07.08.21 в 14:29
Стойка Кръстева спечели олимпийски медал в боксовия турнир при жените в Токио

Шампионката Кръстева: Малка България успя

Стойка Кръстева заяви, че е осъществила мечтата си, след като спечели златото на олимпийския турнир по бокс в категория до 51 килограма в Токио. 35-годишната Кръстева победи категорично на финала с 5:0 съдийски гласа водачката в схемата Бусе Наз Чакъроглу от Турция и донесе дебютна олимпийска титла на България в женския бокс и първа в спорта..

публикувано на 07.08.21 в 11:17
Стойка Кръстева надви туркинята Бусе Чакъроглу.

Стойка Кръстева олимпийска шампионка

Село Върбица празнува олимпийската титла на Стойка Кръстева Чуйте подробности в звуковите файлове.

обновено на 07.08.21 в 11:02
Ансанбълът на България е на финал в Токио

Ансамбълът ни е на финал в Токио

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели категорично първото място в квалификацията за многобоя на Олимпийските игри в Токио. Нашите в състав - Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, събраха 91.800 точки от двете си съчетания. Възпитаничките на Весела Димитров поведоха в класирането..

публикувано на 07.08.21 в 07:26