Каква беше 2012 г. за българския туризъм? Какво да очакваме от отрасъла през 2013? Равносметка и перспективи ще чуем от Иво Маринов, ресорен зам.-министър в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Ще влезем и в Световен бар № 1. Няма да пътуваме дълго: намира се в България. На прага между две години обичаме да казваме: „Нова година – нов късмет!” Често късметът се появява още с началото на поредното предизвикателство. Понякога не разбираме веднага, че е бил с нас и ни е помагал. Случва се да го осмислим доста по-късно, даже след цяла година.
Така става и със Светослав Тодоров (Studio Mode). Той не е варненец. Щом започва работа по проект за оформяне на кафе-дизайна в една от най-новите постройки на морската столица, си дава сметка, че ще е трудно да смаеш варненци на тяхна територия. Градът посреща летовници от много страни. Как да се отговори на вкусове, настроения, така че всеки да се чувства уютно и добре? Какво трябва да е артизлъчването на съвременно бар-кафе, разположено в бутиков български хотел без аналог? Наричат го пачуърк: всеки етаж има собствен облик в удивителна хармония с останалите и това носи отличието „Сграда на 2011 година”. Цялостният комплекс има и много други номинации, една от които след време ще донесе наградата „Най-добър хотел на България” за 2012 г. Но това предстои. Кой може да предвижда бъдещето?!
Дори да бяха само родните архитектурни предизвикателства, те пак щяха да са високо признание за отстояване на дръзновения авторски почерк от страна на младия екип. Създавайки Graffiti Café-дизайна Светослав Тодоров и неговите колеги смело се впускат в битка на международен терен.
В света има само един конкурс Restaurant & Bar Design Awards, посветен на дизайнерските решения в заведенията. Там участва огромна армия от най-добрите световни архитекти, интериорни специалисти и инженери. Те представят водещи идеи за местата, където хората обичат да общуват в приятна компания. Престижните награди се връчват веднъж годишно при изключително оспорвана конкуренция в различни категории, валидни за всеки континент. Накрая континенталните победители мерят сили за званието „Най-добър в света”. През 2012 г. организаторите на конкурса „вдигат летвата”, като разширяват изискванията. Заведенията трябва да са разположени в разнообразна архитектурна среда: в хотели, бизнес сгради, индустриални зони, места за транспорт, спорт и забавления, в сферата на здравеопазването, образованието, авиационните услуги, на круизни кораби, специализирани пространства за fine dining (заведения за хранене от високия ценови сегмент).
Проектите се оценяват от признати професионалисти: Алберто Алези, Джулиус Уидеман, Стивън Бой, Джо Фери, Лий Халман, Мат Търнър, Джей Хънт, Хай Джун и Уилям Ръсел. За финала са селектирани 620 дизайнерски проекта на барове и ресторанти от над 60 страни. Кой ще е носител на най-престижното отличие за Европа? – Българският проект! Следва етапът от битката за Световен бар № 1. Отново печелят българите!
Бляскавата церемония в Кралския институт на британските архитекти в Лондон (Royal Institute of British Architects – RIBA) дава отговор на въпроса: струва ли си толкова труд? Дали някога ще намери признание? А всъщност късметът е вървял непрекъснато редом…
„Нищо чудно” - ще се усмихне на тази история етнографът и познавач на народни обичаи Ангел Гоев. Ако го попитате от какъв амулет за късмет имаме нужда през 2013 г., отговорът ще е: „Талисман за работа”. Останалото ще си го направим. Да е живот и здраве!
Още за старата и Новата година, за пътищата ни в делници и празници, чуйте от предаването „А сега накъде” на 28 декември 2012 г.