Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Що е гòранец? – Гòра не е държава. Изобщо, къде се намира Гòра? Как се стига дотам? Какви обичаи и до днес са се запазили там? Защо мъжете, чиито основен поминък от векове е пътуването на гурбет, имат и славата на отлични майстори на салеп, боза, тънки вкусни точива, правени по старинна рецепта: Ке ги завиткаш и ке ги оставиш пет минуте да седет колачи. И после ке ги отвориш йен по йен (един по един). И ке ги наредиш со масло. И после три по три ке ги отвораш за во тепция (за тавата, тепсията). Ке туриш масловце, ги тенчиш со масло, со тенчало, (точене с точилка). Три колачи – и масло, три – и масло... Дванаесе ке ставиш с дола, три с гора – петнаесе... Мераклии на баници, погачи, колачи, сиропирани сладкиши могат само да си представят как се точат и разточват с истинско масло толкова листа от тесто. Че да са 15 пласта и то да са крехки, и всичко да се топи в устата. След такива кулинарни указания разбираме, защо в Гòра на сладкарницата казват „благарница”.
Женско сватбено хоро – село Шищавец, Гòра, Албания.
Животът в Гòра едва ли е само сладости. За своите изследователски маршрути в предаването „А сега накъде?” на 18 януари 2013 година разказва доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.