Тръгна инициативата "Детско полицейско управление"

| обновено на 16.05.16 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова откри програмата "Детско полицейско управление" в 119-о училище "Михаил Арнаудов" в София. Инициативата предвижда създаване на 199 детски полицейски управления в страната. В тях от 1-ви октомври желаещите деца ще могат да се обучават за безопасността на движението по пътищата, самозащита, долекарска помощ и др. Целта е децата да научат повече и за работата на полицията.

22 деца от София, в продължение на две години ще участват в проекта. Те ще имат възможност да посетят различни поделения на полицията и да се запознаят с работата в Министерството на вътрешните работи.

Тази програма е нещо ново. Мисля, че се поставя едно много добро начало, тъй като време беше обществото, като стартира точно от тези деца, да се засили обичта към тези професии. Да бъдат готови да защитават не само своите интереси, но в един бъдещ момент да защитават интересите на държавата и сигурността на гражданите, каза учителят от 119-то СОУ Димитър Гевренов.

В Пловдив 150 деца от първи и втори клас ще се включат в програмата. Първите доброволци от училище „Паисий Хилендарски" днес получиха своите отличителни знаци. Служители от структурите на „Охранителна полиция“, от Пътна и Криминална полиция, а също експерти от психологическите лаборатории на МВР и от Българския червен кръст ще участват в часовете.  

В мобилната криминалистична лаборатория експертите от Областната дирекция на МВР демонстрираха пред учениците как се взимат пръстови отпечатъци.

Децата видяха също две от полицейските кучета, разгледаха отблизо автомобилите, срещнаха се и с полицаите от моторизираното звено "Сигма".

Ученици и от Кърджали се включиха в инициативата на МВР. С децата там ще работят полицейски инспектори и представители на Българския червен кръст и социалните служби. Вътрешното министерство предвижда подобни формирования да има и към останалите шест районни управления в областта.

Ето как децата обясниха защо искат да станат полицаи:

За да има спокойни и усмихнати хора, за да различаваме доброто от злото, за да бъде нашият свят по-човечен.

Щерю Милчев, началник на районното управление в Кърджали, призова бъдещите си колеги да не се страхуват:

Моята молба е, когато мине майка с дете, да каже на детето: "Има чичко полицай, внимавай!",  да не се плаши, напротив, той е ваш приятел.
   
Реалните занятия с децата ще започнат наесен. Те ще се провеждат един път седмично в часа на класния ръководител.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!