234 снегорина ще почистват София през тази зима

5
Снимка: Полина Начева
234 снегорина ще почистват София през тази зима. Още 53 машини ще чистят снега извън градската част на републиканските и общинските пътища на територията на Столичната община, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. За първи път през тази година предварително ще бъде обработено избрано трасе с воден разтвор на натриев хлорид (обикновена сол), за да се разбере дали този метод е подходящ за нашите зимни условия.

Предвидени са и 52 броя допълнителна техника за София и 14 машини за извънградска част, каза още Йорданка Фандъкова. Освен с натриев хлорид, при по-тежки зимни условия, столичните улици ще бъдат третирани и с калиеви и магнезиеви соли.

При прогноза за снеговалеж на 68 точки в София трябва да излязат снегорини, добави още столичният кмет. Фандъкова каза още, че София ще почерпи опит от Виена, като за първи път избрано трасе, предварително ще бъде обработено с воден разтвор на натриев хлорид и вече една от почистващите фирми се е съгласила с предложението.

Фандъкова припомни, че е задължение на физическите лица да почистват около входовете на блоковете си, а търговците около магазите и обектите си и добави, че почистващите фирми глобите ще бъдат същите като миналата година. Проверката за готовността на почистващите фирми ще продължи до 26 октомври.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия