Кулинарни специалитети от две читалища – в село Изгрев и в квартал „Виница”, от осем ресторанта от града и куротните комплекси, от три професионални училища от Провадия и Варна и Колежа по туризъм могат да бъдат купени по време на фестивала "Да споделим Никулден", който беше открит в Двореца на културата и спорта в морската столица. Жельо Душев – председател на Варненската туристическа камара, сподели, че събраните средства ще бъдат предоставени на Дома за стари хора „Гергана”.
Димитър Димитров – студент първи курс в Колежа по туризъм и със Савка Атанасова – председател на читалище „Светлина” в село Изгрев разказаха за представените кулинарни изкушения:
"Това е сьомгова пъстърва, пече се цяла, вътре има плънка от моркови, от лук и зеле. Представяме го под формата на рибник с кълнове, ядливи цветя, рукола. Тук имаме попчета под формата на туршийка с кисело зеле. Цветът идва от цвекло, което сме направили на цитрус преса".
Вие какво ще си приготвите на Никулден?
"Най-вероятно шаран, понеже е много традиционно, но аз не съм му много голям фен".
В Изгрев още в минало време са започнали да използват много сминдух и от тогава в доста ястия се слага сминдух, слагат го и в пълнения шаран".
И с какво се пие?
"Естествено с бяло и червено вино".
А спазвате ли традицията – да се слагат люспи от шарана за богатство?
"Да. На шарана най големите люспи се отделят, измиват се и се раздават на децата – по две или три люспички, слагат се на тавана няколко люспи и се пръскат из къщата и навън в градината".
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,