Бежанците, битовата престъпност и подслушванията доминират в дебатите по вота на недоверие

| обновено на 10.02.14 в 19:10
Снимка: БГНЕС

Проблемът с овладяване на бежанската вълна, битовата престъпност и управлението на структурите за сигурност, подслушванията бяха в основата на дебатите по вота на недоверие, поискан от ГЕРБ. Бившият заместник министър на вътрешните работи от ГЕРБ Веселин Вучков отбеляза отсъствието на депутатите Христо Бисеров и Делян Пеевски от този дебат.  Двама души, които по думите му, са свързани с реформите в сектора.

Вучков каза, че преди да е гласуван, вотът вече е постигнал своя ефект- акцията на МВР, която започна за борбата с битовата престъпност. А от ГЕРБ по време на дебатите поискаха вътрешният министър да отговори и дали се очаква бежански поток от Афганистан през следващите няколко месеца. В отговор на критиките вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че новото управление е наследило дебалансирана система под засиления контрол на министъра на вътрешните работи. Той изброи и направеното от него, след изборите, и подчерта, че новите реформи ще балансират системата. Призна, че държавата не е била подготвена за бежанския поток. А за справянето с битовата престъпност Йовчев каза.

Тезата за ширещата се през последно време битова престъпност е мит. В резултат на множеството репортажи, които показаха болката, страха и мъката на хората, които са жертва на битовата престъпниост, в обществото се създаде усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Много от посочените престъпления в медийните репортажи са извършени през 2009-та, 2010-та, 2011-та и 2012-та година. Хората с право очакват трайно решаване на техния проблем. Но не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се случва по време на неговото управление.

От името на "Атака" Станислав Станилов обясни, че вот на недоверие би трябвало да се поиска за опит за събаряне на легитимна власт.

Навсякъде, във всяка държава хора, които се опитват да разрушат държавната власт и по нашата Конституция, се наричат престъпници и се съдят. Но тук никой не ги съди, всеки затваря очи. Може би от политическа коректност. Виждате ли как минава политическата коректност - нръгва от циганската престъпност, която е на най-ниско ниво, и стига до там, до организирания метеж за сваляне на конституционната власт. Върху това би трябвало да се замислим. И ако беше поискан такъв вот, аз щях да гласувам за него.

БСП и ДПС застанаха в защита на правителството. Атанас Мерджанов припомни грешките на управлението на ГЕРБ и обясни за вота на недоверие.

Вие представяте този вот като логично продължение на предишните два вота на недоверие на кабинета. Наистина, след като първият вот беше ненавременен, а вторият неоснователен, напълно логично е третият да е неадекватен.

А Камен Костадинов от ДПС призова ГЕРБ:

Ако сте искали в декларираната от ваша страна цел за подобряване на цялостната държавна политика в този сектор, поемете своята отговорност на парламентарна опозиция, участвайте активно в дебатите по законодателство в тази сфера. Сектор "Сигурност" не търпи партизирането, особено тези, които го подчиниха в услуга на собственото си его и превърнаха специалния инструментариум на държавата в свое партийно оръжие.

Премиерът Пламен Орешарски взе думата, след като изслуша дебатите:

Пропуски има, те датират от 90-те години, може би още от 80-те, но въпросът е, че през последните четири години те бяха толкова задълбочени, че изключително се изненадвам, че авторите на това задълбочаване днес дебатират, за да покажат не знам точно какво.

Премиерът напомни сентенцията: 

Когато попитали Хегел: Г-н Хегел фактите не потвърждават вашите изводи, той шеговито отговори, жалко за фактите. Така че аз не чух факти, които да подкрепят твърденията. 

БСП, ДПС и "Атака" заявиха още миналата седмица, че няма да подкрепят вота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53