Приключва визитата на Барак Обама в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключва официалната визита в Рим на американския президент Барак Обама, която преминава при изключителни мерки за сигурност. Той се срещна с папа Франциск, с президента на Италия Джорджо Наполитано. Премиерът Матео Ренци прие Барак Обама във вила Мадама, където двамата дадоха съвместна пресконференция.

На нея Матео Ренци каза, че са били обсъдени теми по стабилността на Европа и предстоящото управление на Европейския съюз от Италия, както и съвместната дейност със Съединените щати в Средиземноморието за културното и политическото развитие на района, така както е била обсъдена кризата в Украйна. В тази връзка Барак Обама уточни, че в Крим е нарушена териториалната независимост и Украйна трябва да бъде подкрепена финансово. Обама заяви още, че благодарил на президента на Италия Джорджо Наполитано за подкрепата в НАТО и подчерта значението от културно-търговския обмен между Италия и Съединените щати.

Срещата между двамата президенти премина много сърдечно в палата Куиринал, където към разговорите се включиха италианска и американска делегация, водени съответно от външния министър Федерика Могерини и държавния секретар Джон Кери.

На срещата във Ватикана между папа Франциск и американския президент Барак Обама са били обменени мнения по текущите международни събития, спазването на международното хуманитарно право в конфликтните зони и постигане на споразумения за тях. Обърнато е внимание на теми от особено значение за църквата като упражняване правото на религиозната свобода, аборта, имиграционната реформа и прекратяване трафика на хора по света. По време на традиционната размяна на подаръци Барак Обама използва символичния дар от зеленчукови семена от градината на Белия дом, за да покани папа Франциск във Вашингтон.

Барак Обама ще отпътува от Рим утре за Саудитска Арабия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53