Над 400 роми изпълниха двора на болницата в Пазарджик с искане да се спре аутопсията на удавена

Над 400 роми от пазарджишкия квартал "Изток"  са изпълнили двора на многопрофилната болница в града с искане да се спре аутопсията на 19-годишното момиче, което се удави вчера в микроязовир в местността "Добра вода". Обстановката се нормализира, но в района на здравното заведение има засилено полицейско присъствие.

Тълпата от роми се изнесе към квартал "Изток", но в двора на многопрофилната болница остават пет полицейски патрули. Присъстващите по-рано днес са салафисти, а според каноните на това мюсюлманско течение, тялото на 19-годишното момиче не трябва да бъде наранявано със скалпел, в противен случай момичето няма да бъде погребано. Директорът на болницата д-р Васил Вълчев обясни, че единствено прокуратурата може да позволи отказ от аутопсия, когато има смъртен случай като този.

Говорителят на пазарджишката прокуратура Снежана Стоянова е категорична, че законите са валидни за всички, без значение на религиозната принадлежност и аутопсия ще бъде направена и то в рамките на днешния ден.

Полицията не разгласи проблема, защото, според говорителя Мирослав Стоянов, към момента общественият ред не е нарушен. Според д-р Васил Вълчев обаче има опасност от ново нахлуване в здравното заведение. Ромите са враждебно настроени  към медиите и отказват коментар. Полицията е в готовност да реагира при нагнетяване на напрежението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53