Нормализира се обстановката в Пазарджишко и Пловдивско

| обновено на 17.09.14 в 17:20
Снимка: БГНЕС
Нормализира се обстановката в пазарджишкото село Добровница. Вчера там бяха залети с вода приземните етажи на около 100 къщи.

До момента са отводнени 65 къщи, остават още 40. Отводняването ще продължи и през днешния ден, каза говорителят на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.


Към момента няма опасност от наводнения в района, коментира комисар Иван Панайотов – началник на противопожарната служба в Пазарджик и ръководител на кризисния щаб.

Повечето къщи вече са отводнени, но проблем създават   подпочвените води, които на места отново заливат приземните помещения. В селото има 7 екипа на противопожарната служба, които реагират на всеки нов сигнал.

Водата от улиците и дворовете също бавно се оттича, след като вчера следобяд бяха освободени двата запушени отводнителни канала, които предизвикаха бедствието. Реколтата на стопаните обаче все още е под вода, тъй като са залети и земеделски площи. Списъкът с щетите ще бъде предоставен на община Пазарджик за да бъдат подпомогнати пострадалите. Всички водоеми в областта са под критичния минимум. Към момента няма опасност от наводнения в района, коментира началникът на пазарджишката противопожарна служба и оглавяващ кризисния щаб, комисар Иван Панайотов.

След втора нощ на интензивни валежи, обстановката в Пловдивско постепенно се нормализира. В областта в момента на места вали слабо, а на други – дъждът вече е спрял. Остава в сила бедственото положение в селата Красново и Кръстевич.
  
Кметът на Хисаря Пенка Ганева съобщи, че вече има питейна вода и в двете села. Екипи на пожарната отводняват и днес къщи Красново:

За момента бедственото положение остава в сила, защото нямам представа до довечера какво ще се случи. Ако утре нещата са както в момента и през нощта няма проблеми, най-вероятно ще го отменим. Язовирите са със спаднали нива, водата се отече от склоновете и по улиците вече не тече вода. Къщите са отводнени. В Красново вече има вода, отстранена е аварията. В Кръстевич отстраняват наносите от кал и тиня. За момента в резервоарите има вода. От БЧК сме получили около 1 тон вода, така че можем да раздаваме на населението, ако има някакъв проблем.

Тази нощ около 100 души, живеещи в югозападната част на Красново бяха изведени превантивно от домовете си. Няколко часа хората бяха в кметството, но след като обстановката стана по-спокойна, се върнаха в къщите си.

И в Съединение през нощта отново бяха наводнени приземни етажи, изби и дворове. В момента там още работят три екипа на пожарната с два автомобила и 7 мотопомпи. В отводняването се включват и доброволци.

Има и екипи в село Богдан, Карловско, откъдето също са получени сигнали за останали под вода имоти, каза говорителят на Пловдивската пожарна инспектор Георги Кунев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53