Мустафа Карадайъ: Палежът на микробус на ДПС в София е продиктуван от езика на омразата

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
Палежът на микробус на ДПС в София е продиктуван от езика на омразата, това обяви на специална пресконференция депутатът от Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. Колата на партията беше запалена снощи пред централата на ДПС в София.

Запалването на микробуса на ДПС не е изолиран инцидент
, каза Мустафа Карадайъ и посочи, че от началото на годината това е третият случай. На 7-и януари са разбити стъклата на партийния автомобил на председателя на ДПС Лютви Местан, а на 19-и януари е направен опит за палеж на централата на партията с молотовки. Тези случаи не са коментирани, тъй като от ДПС са разчитали, че те са криминални и инцидентни случаи, и органите на реда и службите за сигурност ще си свършат работата, а извършителите ще бъдат разкрити, подчерта Карадайъ. Той заяви: 

Всичко това се случва, според нас, заради онази среда и ситуация, която се създава в държавата от безотговорни наши опоненти чрез езика на омразата, чрез явната ксенофобия, чийто проявления ги виждаме в Народното събрание, но не само. Днес ги виждаме и във властта. Нещо повече – не са само онези, в чиито програми и платформи езикът на омразата съществува. Техните коалиционни партньори подражават на този език, а виждаме резонанс и в основната управляваща партия на този език – на езика на омразата. ДПС, като отговорна политическа сила, счита, че това не е пътят за правене на политика.

Няма да стигне времето да се изброят и посегателствата върху регионалните офиси на ДПС, поругаването на религиозни храмове, на джамии, синагоги, които осъмват със свастики. За да се случва това, се създава такава среда, подчерта Мустафа Карадайъ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53