До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

Снимка: БТА

До 25 май избирателите, български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места в страната, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там.

При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за гласуване за Европейски парламент и за народни представители.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено и електронно през интернет страницата на Главна дирекция "ГРАО".
 
Еднократните възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии извън страната за вота на 9 юни ще бъдат диференцирани в зависимост от това дали в секцията ще се гласува едновременно за двата вида избори, или само за народни представители в националния парламент. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се очаква, след като приключат действията на разследващите.

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:10

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:45

Няма да има забавяне при обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Няма да има забавяне при обработването на изборните книжа при изборите две в едно на 9 юни – това зяави в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив-град Илиян Сухоруков. "Нямам никакви притеснения за обработката на резултатите, предстоят избори, които не са по-сложни от проведения местен вот" – увери той. 459 са секциите..

публикувано на 20.05.24 в 09:10

Втората европейска дискусия по "Хоризонт": Водачи на листи за бъдещето на ЕС

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио" провежда втората безплатна дискусия на тема: Европа на кръстопът: Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България? Дискусията е предназначена за лидери на партии и съпредседатели на коалиции или водачи на листи от парламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно..

публикувано на 19.05.24 в 11:20
Галя Хачадурян

Заличиха кандидат-депутат от листите в Сливенска област

Един кандидат за народен представител в Сливенска област е със заличена регистрация по решение на ЦИК, заради условието за уседналост в страната, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачадурян. Така кандидат-депутатите в областта вече са 202. В момента тече регистрацията на членовете на СИК. Общо 291 секции ще работят в..

публикувано на 17.05.24 в 17:56

Платен диспут по БНР Радио София: Социална политика и здравеопазване

"Социална политика и здравеопазване. Реформи в сферата на здравеопазването. Необходимост от модернизация на лечебните заведения и изграждане на Специализирана детска болница". Това е темата на платения диспут по БНР Радио София с водещ: Божидар Янев. На въпросите му ще отговаря доц. Спас Спасков – водач на листата на КП ГРАЖДАНСКИ..

публикувано на 17.05.24 в 17:00
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките..

публикувано на 17.05.24 в 16:59
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купен вот, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата сутринта..

публикувано на 17.05.24 в 13:59

11 подвижни секции ще има на територията на Силистренска област за вота на 9 юни

11 подвижни избирателни секции ще има на територията на Силистренска област за провеждането на изборите на 9 юни.  По една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по две. Срокът, в който хората с трайни увреждания, които искат да упражнят правото си на глас, но състоянието им не позволява да посетят изборно помещение, могат да..

публикувано на 16.05.24 в 20:21