Започва процедурата по изграждане на софтуера за машините за гласуване

Снимка: Ива Антонова

Министерството на електронното управление започва процедурата по довереното изграждане на софтуера за машините за гласуване. 

Процедурата е част от действията, които трябва да подсигурят доверието за гласуването с машини за вота. 

След приключване на процеса ще бъде ясен и т.нар. "хеш код". Това е кодът, който гарантира, че конфигурацията на машите е в съответствие с Изборния кодекс. 

В деня на вота кодът ще бъде отпечатан пред изборната секция, както и на всяка бюлетина, а избирателят ще може да ги сверява. Разминаванията биха били знак за нередности с машините за гласуване. 

Отговарящият за изборите в служебния кабинет министър на иновациите Росен Карадимов се надява процесите на удостоверяването да гарантира публичност. 

За наблюдатели на изграждането на софтуера са поканени представители на партиите- участнички в изборите. 

В предишни години тази процедура е предизвиквала умерен интерес от тях, но точно политическите сили преди година изразиха съмнения за манипулации на вота с машини. 

Тогава бившият зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов беше обвинен, че е снимал част от кода. Заради казуса ВАС определи за правилно решението на ЦИК на първия тур на местните избори през 2023 г.  да се гласува само с хартия, а на втория - и с машини.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За изборите СДВР съдейства на граждани без лични документи

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за народни представители за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., съобщават от МВР. В изпълнение на нормативните разпоредби, на..

публикувано на 21.10.24 в 16:25

166 хиляди бюлетини пристигнаха в Сливен

166 хиляди бюлетини за предсрочните парламентарни избори в неделя пристигнаха в Сливен този следобед.  Под засилена охрана от полиция и жандармерия бюлетините бяха разпределени към четирите общини в областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Те бяха предадени на общините от служители на областна администрация, които по-рано днес..

публикувано на 21.10.24 в 16:10

Доставиха бюлетините и книжата за изборите в 10 МИР-Кюстендил

124 000 бюлетини и книжата за изборите в 10 МИР-Кюстендил бяха доставени днес. Броят на избирателите по постоянен адрес по предварителни избирателни списъци в региона е 126 479, обяви областният управител инж.Александър Пандурски. От тях с двойно гражданство са около 15 хиляди. От Областната администрация обясниха, че бюлетините ще се..

публикувано на 21.10.24 в 16:00

Бургас и Варна с най-много сигнали за нарушаване на изборното законодателство

Бургас и Варна са градовете с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство. Това съобщиха от МВР. До момента 37 души са задържани при операции на полицията. "До момента на територията на цялата страна са проведени общо 193 спецоперации, при които са задържани 37 души. В този час полицейски действия текат в областите..

публикувано на 21.10.24 в 11:58

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43

Проверете дали сте в списъците на Община Търговище

Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна секция изтича днес за цялата страна. В община Търговище до момента желание да упражнят вота си в подвижна урна са заявили 31 граждани с трайни увреждания.  Вече изтече срокът за подаване на заявления за отстраняване на грешки в избирателните списъци. Всеки може да провери дали е..

публикувано на 21.10.24 в 08:15

Христо Христов запазва поста си след частичния вот за кмет на село Бистрица

Избраният миналата година кмет на дупнишкото село Бистрица Христо Христов печели частичния вот, обявиха от Общинската избирателна комисия. Той беше единствен кандидат. Гласували са 444-ма от 1257 с право на глас, или 35,32% от избирателите. Гласуваше се в две секции - с хартиена бюлетина и машинно. 10 бюлетини са невалидни, а 29 са..

публикувано на 21.10.24 в 07:37

Андон Андонов е избран за кмет на свиленградското село Студена

Андон Андонов (ГЕРБ) е избран за кмет на свиленградското село Студена. Той получава 144 гласа. За Петко Пачов от ПП-ДБ  са гласували 57 души. Кандидатът на БСП-Коалиция за България e с 18 гласа, 14 са за Йордан Неделчев от "Възраждане". Изборният ден  премина без подадени сигнали за нарушения. Активността е 65,32 процента От имащите..

публикувано на 21.10.24 в 06:57

Дискусия по "Хоризонт": Ще излъчи ли 51-ият парламент стабилна власт?

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио организира първата безплатна дискусия в рамките на предизборната кампания за предсрочните избори. Темата: "Ще излъчи ли 51-ият парламент стабилна власт: необходимите лидерски решения и бъдещи коалиции? " На въпросите на Явор Стаматов ще отговарят представители на: КП БСП –..

публикувано на 20.10.24 в 10:00

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционните комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционните комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на..

публикувано на 19.10.24 в 16:50