"За да има реалното отражение на вота, трябва коалиция от 4-5 партии"

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

"И да се появи Радев на партийната сцена - няма да оправи коалиционната култура"

| Интервю
Атанас Радев
Снимка: Ани Петрова

Очакването на проект на президента е като викане на неволята.

Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави:

"В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи нещата. Това някак си е викане на неволята. Коалиционната култура няма да се оправи, когато се появи Радев на партийната сцена. ... И да се появи политически субект около президента Радев това няма да подобри политическата култура и няма да улесни постигането на консенсус и компромис.".

Той подчерта, че политическите партии трябва да си дадат сметка, че ако в момента не се състави правителство, което да е с конкретна програма за конкретни действия с хоризонт от 1 година и 9 месеца, би следвало да се повдигне въпросът за устойчивостта на системата.

"Политическите партии са позабравили през последните 4 години, че управлението на страната не е избори, а вземане на тежки решения и убеждаване на различни заинтересовани страни за конкретни решения, които да бъдат в полза и да се балансира между различните интерес в обществото. Защото ние в момента имаме интереси на елита, нямаме интересите на гражданите. Това се отразява и в представителството и появата на политически субекти от ранга на "Величие" и МЕЧ. Смешно е с 90 000 души да влизат народни представители".

Според него "политическият елит се занимава със себе си, а не с проблемите на гражданите":

"Апатията е наказание за това. Апатията е страшна за демокрацията, защото води към определен тип завои".

51-вото Народно събрание много ми харесва, защото в него ще има много политически играчи, заяви Атанас Радев и коментира:

"Девет партии, това репрезентира обществото. Фактът е, че политическите партии не могат да произведат съгласие и това е породено от парламента - поредното разцепление. Нямаме съгласие и дори президентът Радев да се появи с проект, не знам дали той може да произведе това съгласие. С лостовете, които има като държавен глава, в тази кризисна ситуация президентът има много сериозно влияние - той може да моделира формулата, може да посочи министри, може да посочи формата, дори през авторитетната си намеса да създаде механизъм, по който да работи коалицията. ... За да има реалното отражение на представителството, би следвало да има една по-широка коалиция, която да съдържа в себе си 4-5 партии".

Политологът беше категоричен, че няма нищо лошо, "когато политическите партии не могат да съставят правителство по партиен принцип, на преден план да дадат експерти":

"Големият въпрос е да има ясна подкрепа на тези хора. Кой с какъв мандат и какво точно ще прави".

Интервюто на Георги Марков с Атанас Радев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева: В България не се мисли в перспектива

Кризата в културата е по-ужасяваща от политическата криза. Това каза пред БНР Лилия Абаджиева, театрален режисьор и уточни: "Да, те са в зависимост една от друга, но по- големият проблем на нашите политици и на нас, гражданите на тази държава, е, че не мислим в перспектива ". По думите ѝ живеем в една криворазбрана демокрация и   подчерта, че..

публикувано на 28.10.24 в 18:13

Антон Кутев: Време е за нови лица в БСП и те не трябва да се противопоставят на вече познатите

Време е за нови лица в БСП, не задължително млади и те не трябва да се противопоставят на другите, които са вече познати. Това каза пред БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев. "Грешката на Корнелия Нинова беше, че тя отстраняваше тези, които ѝ пречат. Но с това отстраняване тя..

публикувано на 28.10.24 в 15:13
Георги Харизанов

Георги Харизанов: Вариант за правителство, което да има обществен авторитет, е с първите две сили

Единственият вариант за правителство, което да има някакъв обществен авторитет и у нас, и в чужбина, както и някакъв кредит на доверие, е с участието на първите две политически сили.  Това заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов. "Третият партньор би имал значение, когато се постигне разбирателство между първите двама.  Диана Дамянова: Ако..

публикувано на 28.10.24 в 12:15
доц. Алексей Пампоров

Алексей Пампоров: И "Възраждане" започна като малка партия. Не бих отписал МЕЧ и "Величие"

ГЕРБ дадоха заявка, че ще предложат правителство. Ако не успеят да съставят правителство с ПП-ДБ като с естествен партньор по линия на общата им политическа ориентация, ще се опитат да търсят коалиция с останалите партии. Това мнение изрази социологът доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. Ако ГЕРБ и ПП-ДБ..

публикувано на 28.10.24 в 11:04
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи бъдещ кабинет

АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи дали и под каква форма може да се състави кабинет. Това обясни пред БНР социологът Стефан Георгиев.  Той отбеляза, че и при двете формации се наблюдава процес на много силна мобилизация. В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46% Кои са големите въпроси,..

публикувано на 28.10.24 в 10:26
Диана Дамянова

Диана Дамянова: Ако не стане с ПП-ДБ, Борисов ще опита насипно правителство

Сравнително повишената избирателна активност се дължи на факта, че нямаше голяма кампания и хората не успяха много да се ядосат . Това мнение изрази пред БНР Диана Дамянова, комуникационен експерт. Има нарастване не само "в дъното" , където се намират МЕЧ и "Величие", но и при водещите партии, отчита тя. Първан Симеонов:..

публикувано на 28.10.24 в 10:08
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

публикувано на 28.10.24 в 09:50
Мехмед Дикме

Мехмед Дикме: Електоратът на ДПС излиза от черупката, в която беше затворен

"Аз съм изненадан. Не съм очаквал толкова висок резултат и съм впечатлен". Това заяви за резултата на "ДПС – Ново начало" Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието и бивш депутат от ДПС. Според него изборните резултати дават пълно основание на Пеевски да свика конференция , да се промени уставът и да започнат реформи. Гласовете, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:28
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изненадата на тези избори е активността на гласоподавателите

Избирателната активност на вчерашните избори е изненада, каза пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори. Активността е била около 35,2%. "Очакванията бяха за по-ниска избирателна активност от тази през юни – около 2 млн. гласоподаватели. Трябва да..

публикувано на 28.10.24 в 09:20
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 08:07