Георги Първанов и Румен Петков остават членове на БСП до събота

Георги Първанов и Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов и Румен Петков остават членове на БСП до събота. Това обяви заместник-председателят на левицата Димитър Дъбов след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. 

След като вчера до обяд членовете на БСП в кръга АБВ на Георги Първанов не са обявили публично, че се оттеглят от реализирането на проекта, както поиска БСП преди седмица, то по смисъла на партийния устав те са се поставили и извън устава на партията, и извън членството си в БСП. Това е позицията на ръководството на партията, приета с пълно единодушие. Дъбов уточни, че Бюрото с тази позиция не е взело решение за изключване на социалистите. 

Позицията ще бъде обсъдена на пленума на БСП в събота, когато са поканени да присъстват Георги Първанов и Румен Петков. След като ги изслуша Националният съвет ще проведе гласуване. Ако то е в подкрепа на позицията на ръководството на партията, на практика, членството на Първанов и Петков ще бъде прекратено, съгласно устава на партията. 

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че с това действие на АБВ очевидно не става дума за разширяване на влиянието на левицата, а за битка за самата БСП:

Силно се надявам, че със заседанието на Националния съвет "страницата АБВ" ще бъде затворена за нашата партия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!