Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които се отнасят за прането на пари и финансирането на тероризма. С приетите промени се предвижда привеждане в съответствие с международните стандарти на престъпленията - финансиране на тероризъм, корупцията и наказването на активния подкуп и търговията с влияние в случаите, когато облагата е предназначена за трето лице, каквито са и изискванията на международните антикорупционни конвенции, подписани от България.

Въвежда се и правна норма, която гарантира да не се провежда наказателно преследване или налагане на наказание за жертвите на трафик, когато те са били принудени да извършват престъпление като пряко следствие от техния трафик.

Депутатите отхвърлиха предложените промени от "Атака", които предвиждаха наказание лишаване от свобода, а и глоба за всеки, който "манифестира публично своята или на други лица хомосексуална ориентация или принадлежност чрез организации или участие в митинги, шествия, паради или чрез медиите и интернет”.

Ирена Соколова от ГЕРБ обясни, че е гласувала против, защото вносителите нямат право да утвърждават себе си като морални стожери и съдници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!