България сама ще трябва да реши дали да задължи производителите да изписват на етикетите наличието на трансмазнини в хранителните продукти. Това съобщи евродепутатът Антония Първанова на конференция на тема "Знаете ли какво ядете?" , организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в София.
След бурни дебати и много лобистки натиск, Брюксел отхвърли идеята производителите да бъдат задължени да изписват наличието на трансмазнини, но остави възможност всяка държава да реши как да процедира на своя територия, посочи Първанова:
Струва ми се, че за България би било изключително полезно агенцията да предприеме мерки за задължително отразяване на наличието на трансмазнини в хранителните продукти.
Употребата на трансмазнини беше забранена в САЩ и предизвика бурни дебати у нас, като някои организации също поискаха забраната й, тъй като те са фактор за много заболявания, а масово се използват при приготвяне на вафли, бисквити, баници, маргарин, сладоледи и други.
Според Първанова, повишеният потребителски интерес към темата за трансмазнините ще накара производителите да започнат да изписват информация за тях на етикетипе, но ако държавата не го кодифицира в нормативен документ няма да има правно основание да проверява дали тази информация отговаря на истината.