До края на 2015 г. може да влезем в Шенген по въздух и вода, прогнозират Кунева и Бъчварова

Снимка: БГНЕС

До края на годината България може да влезе в Шенген по въздух и вода. Това заявиха вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова по време на изслушването им в парламентарните комисии по външна политика и вътрешна сигурност за резултатите от предприетите мерки на правителството за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. 

Вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че нестабилността в съседните региони носи несигурност и предизвикателства пред Европа, защото сигурността е обща нейна кауза. По думите й, не може да има Европа на две скорости.

Нашата стратегия е в рамките на заседание по правосъдие и вътрешен ред да опитаме отново. Има председателство, което е благоприятно. Мога да ви кажа с радост, че във Франция имаме абсолютно отчетлив пробив на тази тема, в Швеция също. Целта е спечелване на максимален брой държави в подкрепа на нашето присъединяване. Ние искаме да паднат най-напред въздушните и морски граници. Имам мнението на Правната служба на Съвета доколко и дали това е възможно. Да, възможно е, обясни Кунева.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че страната ни има категоричната подкрепа на 16 страни и няма две мнения дали България отговаря на техническите критерии за Шенген.

България работи и действа в момента в една изключително сложна ситуация с миграционния натиск като шенгенска държава. Другият положителен фактор лично за мен е категоричната решимост на люксембургското председателство, което ще започне съвсем скоро, че този въпрос трябва да бъде решен до края на тяхното председателство, до края на годината. Въпросите, които притесняваха или се появяваха в течение на времето, за това дали България ще бъде отделена от Румъния или не - ние знаем, че това е технически невъзможно, но в момента това го знаят и всички останали държави, каза Бъчварова.

Според БСП ще бъде стратегическа грешка да искаме влизане в Шенген само със сините граници и трябва да се настоява за пълноценно членство.

От ГЕРБ настояха българските депутати и политици да проведат срещи с всички европейски посланици и с парламентите на скептично настроените страни към членството ни в Шенген.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!