Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

| обновено на 10.09.19 в 14:57


Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка.

проф.Гинка Гичкова

Първия досег с музиката за Галина, както тя сама споделя, е едва на 4-годишна възраст, при това съвсем случайно. До ден днешен тя с усмивка разказва тази история и не пропуска да отбележи, че заслугата е изцяло на сестра й, тъй като именно покрай нейното прослушване за Детската музикална школа във Варна забелязват и нейния талант. "Това малкото детенце няма ли да го запишете на някакъв инструмент?” Е, записват я в класа по цигулка и това се оказва верният избор, тъй като и до днес любовта към инструмента е една от големите в живота й!

Младата цигуларка завършва СМУ „Д.Христов“ – Варна в класа на Евгения Паскова, а по-късно и НМА „П. Владигеров“ при проф.Гинка Гичкова. Изпъква със своята упоритост и амбиция, което през годините и дава много възможности и завиден брой отличия: лауреат е на конкурсите „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“, „Добрин Петков“, „Musicians of the new milleniumМакедония; участва с майсторските класове на М.Минчев, И.Нийман, К.Мардиросян, А.Киш.

„Не мога да си представя живота без музика и без цигулката! Винаги съм имала щастието да срещам хора, които са ме подкрепяли в това, което правя- да ми помагат, да ме насочват...винаги е имало нещо, което ме е провокирало!“

За Галина Койчева всяко ново начинание е и ново предизвикателство! През 2004 г. е избрана за концертмайстор на младежкия оркестър „Junge Donaub PhilharmonyГермания. Гастролира като солист в редица български оркестри, свири в различни формации, с които изнася концерти в много страни по света. „Ardenza Trioе една от тях, с която през 2009 г. печели престижната награда „Кристална лира“ за проекта- Martinu. От 2006 г. Галина умело съчетава изпълнителската с преподавателска дейност – хоноруван преподавател е по цигулка в НМА „П.Владигеров“, а от 2007 г. вече официално заема длъжността концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

„Какво е да си концертмайстор на такъв оркестър- на първо място отговорност! Но, освен всичко друго, това ми дава стимул да продължавам да се развивам, да продължавам да уча!...Най-важното е да вървят нещата добре за всички, да постигнем художествената цел по възможно най-добрия начин!“

Симфоничният оркестър на БНР заема водещо място на българската сцена, благодарение на музиканти като Галина Койчева, които със своя професионализъм и отдаденост успяват да ни предадат магията на музиката!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Константин Илиевски - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на  главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски  произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението..

публикувано на 25.09.23 в 11:46

Десислава Чолакова - цигулка

Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с   цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала..

обновено на 16.08.19 в 15:15

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова  завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в..

публикувано на 01.08.17 в 15:03

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радио – Антони Дончев .  Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти.  Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена.  Името му се..

публикувано на 06.02.17 в 14:32

Христо Танев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Започваме новата седмица с ново запознанство! Представяме ви виолончелиста- концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев. „Танев е чудесен музикант и виолончелист със знаменита инструментална култура; единственото, за което може да се съжалява, е, че рядко свири - впрочем къде ли и да свири при този интензивен неинтерес към..

публикувано на 27.06.16 в 15:02