Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Княз Игор" от Бородин с нов финал по идея на режисьора Пламен Карталов

На 3, 4 и 5 декември в Националната опера и балет - София са спектаклите на операта "Княз Игор" от Александър Бородин с нетрадиционен, бляскав финал. Режисьорът проф.Пламен Карталов смята, че има достатъчно аргументи за тази нова версия: открил ги е в историята на създаването на прочутото произведение, довършено след смъртта на композитора от Глазунов, както и в историческите събития, свързани с похода на Княз Игор срещу половците през 1185 г. 

За трети път поставям операта. Първите два пъти на открито с огромни масови сцени, каскадьори, на няколко сценични игрални плана, използване на хоризонтални и вертикални нива на действието, с много пиротехника и осветление, което е част от сценичния ефект. Спектаклите са били адресирани към най-широката публика, често пъти идваща на опера за първи път. Първият път поставях операта в пълната версия, с финала на Глазунов Но втория път, пак на открито, в настоящата версия, а после в концертно изпълнение, тя бе изпълнена на най-престижния фестивал в Испания-Сантандер. Имаше огромен прием и успех. - споделено от режисьора.     

Чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с проф.Пламен Карталов, излъчено в предаването Алегро виваче на 1 декември 2009 г.    

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна