Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смърт помрачи началото на Зимните Олимпийски игри

Грузия може да се оттегли от зимните олимпийски игри във Ванкувър след смъртта на нейния състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили, заяви ръководителят на грузинската делегация.

След трагедията организаторите съобщиха, че ще променят улея за шейни в Уистлър. Центърът е потънал в мълчание след смъртта на младия грузински състезател. Пред негова снимка бяха поставени букети с цветя и много свещи. От Международната федерация по шейни обявиха, че предпазната стена ще бъде повдигната още при излизането на 161-ия завой, последният на улея и на който Кумариташвили пострада фатално.

 

Грузинският състезател в шейните Нодар Кумариташвили е четвъртият в историята, намерил смъртта си на зимни олимпийски игри. Всички инциденти са се случвали преди старта на Игрите, а не по време на тях.

Два инцидента има на Игрите в Инсбрук (Австрия) през 1964 година. Австралийския скиор Рос Милн се удря в дърво по време натренировка малко преди началото на състезанията. Също при инцидент на тренировка в Инсбрук умира и британския състезател вшейните Кашмиерц Кай-Скржипецки. Швейцарският скиор Никола Бочате се блъска в машина за сняг и загива в Арбервил в последния ден преди Олимпиадата през 1992 година. Последният път, в който Канада бе домакин на Зимна Олимпиада, отново загина човек. През 1988 година в Калгари, лекарят на австрийския отбор Йорг Оберхамер пада фатално под машина за сняг.

/К.И./

По публикацията работи: Ивайло герчев - пратеник на БНР във Ванкувър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна